Les portades de la premsa: l’esport és cosa d’homes

1 minut de lectura
A la Fosbury ens agrada fer, de tant en tant, una mirada crítica al periodisme esportiu del nostre país.

En algunes ocasions després de dur a terme un estudi amb profunditat, com l’informe que vam publicar el passat mes d’octubre sobre gènere i diversitat esportiva als blocs d’esports dels Telenotícies de TV3 i dels informatius d’IB3 TV. En altres casos, aportant reflexions en diades assenyalades o a través de la secció d’opinió. L’esport és cosa d’homes? Hi ha vida més enllà del futbol?

Ara que tot just comença el 2018 hem fet un cop d’ull ràpid a les portades de la premsa esportiva editada a casa nostra durant el 2017. Hem fixat l’objectiu únicament en la fotografia principal de la portada, en la notícia que està pensada per animar els lectors a comprar i llegir, en el tema que és el més destacat del dia pels responsables editorials de cada mitjà. El futbol masculí mana, sigui el FC Barcelona o València. Però més enllà d’allò que ja sabem (ja hi posarem dades en una altra ocasió), hem decidit fer un recompte de les portades que han prioritzat la seva atenció en les dones, ja sigui un equip o bé a títol individual.

Les dones esportistes protagonitzen l’1% de les portades de la premsa esportiva

Després de recopilar totes les portades editades durant el 2017 als quatre grans diaris esportius editats al nostre país (Mundo Deportivo, Sport, L’Esportiu, Superdeporte) constatem que la premsa escrita de temàtica esportiva és cosa d’homes: més de 1.400 portades publicades i només 14 d’elles amb protagonisme per a les dones. Dit d’una altra manera: les opcions de trobar dones esportistes en la principal fotografia de portada no arriba ni a l’1% quan anem al quiosc.

Les dones, invisibles per unanimitat a Sport i Superdeporte

Hi ha dos casos especialment greus durant el 2017: el diari Sport i Superdeporte. Aquests dos mitjans van optar per no dedicar ni una sola fotografia de portada a l’esport femení. Alguna menció en requadre petit, sí. Però cap de les obertures centrals del diari. Si no volen que les dones comprin els seus diaris és evident que han triat el camí més ràpid per aconseguir-ho.

Mundo Deportivo compta amb tres portades (Garbiñe Muguruza, campiona a Wimbledon; Mireia Belmonte; campiona del món; i Belmonte de nou, premiada pels èxits de 2016 al costat d’altres esportistes) i L’Esportiu en suma 11 en total, amb espai també per a Jèssica Vall, el FCB de futbol femení, el bàsquet o el waterpolo.

portadalesportiu