Plega Excelle Sports, la web de l’esport femení als EUA

1 minut de lectura
L’esport femení té un motiu menys per somriure. La seva visibilitat als mitjans de comunicació perd un nou espai amb l’adéu d’Excelle Sports.

La web que durant els darrers dos anys i des dels EUA va optar per parlar exclusivament de l’esport protagonitzat per les dones ha decidit no continuar endavant pels problemes econòmics. Si a La Fosbury vam optar per no parlar de futbol, elles van decidir renunciar a l’esport practicat per homes.

Arreu del món hi ha projectes periodístics que opten per influir en la perspectiva de lectors, oients i espectadors oferint un punt de vista singular. En el món de l’esport, més enllà dels grans mitjans de comunicació, hi ha projectes que arrelen amb ganes d’esdevenir eines per transformar la societat. Un exemple era Excelle Sports, una pàgina nord-americana fundada per Kim Donaldson i Cat Osborne per intentar visibilitzar l’esport femení als EUA. Partien d’una dada contundent: només el 4% dels continguts oferts pels mitjans de comunicació esportius centren la mirada a l’esport femení.

Per aquest motiu Excelle Sports va dedicar totes les seves notícies a explicar què feien les dones en l’esport del seu país i, en alguna ocasió, d’altres indrets del món. Amb un seguiment prou exhaustiu de grans competicions com la WNBA i d’esports com el tennis, la gimnàstica o l’atletisme, la pàgina seguia el mateix patró que altres projectes fixant-se únicament en les fites assolides per dones, en els seus èxits, en els seus reptes, en les seves dificultats. L’impacte assolit durant aquest darrer any no ha estat prou satisfactori per a les responsables del projecte, que davant la incertesa sobre la seva viabilitat econòmica han decidit plegar.

excelle

La necessitat d’un projecte com Excelle Sports

La vida i el final d’aquest projecte no és rellevant a casa nostra, on comptem amb alguna web similar d’àmbit estatal com Deporte y Mujer. Malgrat tot, no deixa de ser una mala notícia per al periodisme esportiu global. Si fem un repàs a les webs dels mitjans esportius editats a casa nostra comprovem ràpidament que les dones tenen un paper protagonista molt limitat. I més enllà d’internet la situació encara és més dramàtica, fins al punt que mitjans de referència com el Diari Sport no van dedicar ni una sola fotografia de portada a una dona esportista durant tot el 2017.