Fora dels Jocs per dopatge, estrelles a la copa del món

2 minuts de lectura
El setge del Comitè Olímpic Internacional contra el dopatge rus s’ha intensificat, de nou, amb l’aproximació dels Jocs Olímpics.

La situació viscuda abans de Rio amb la revisió dels casos de dopatge de Pequín i Londres i que ha tingut continuïtat en l’atletisme ha revifat entre novembre i desembre camí de Pyeongchang 2018. Aquest cop el COI ha fixat la mirada cap a la Rússia de Putin i l’ha sancionat sense poder competir a Corea del Sud. A més, els esportistes caçats per dopatge als Jocs de Sotxi 2014 s’han endut un càstig a perpetuïtat: facin el que facin d’ara en endavant, per dopatge, estrelles de tota mena mai més podran participar en uns Jocs Olímpics.

El desconeixement a casa nostra de bona part dels esports d’hivern del calendari olímpic ha impedit, probablement, entre l’abast de la nova ràtzia antidopatge. Diversos dels millors esportistes de la darrera dècada en disciplines com l’esquí de fons, l’skeleton o el bobsleigh han perdut medalles olímpiques i han vist com la credibilitat del conjunt de la seva carrera esportiva quedava en entredit.

Com que la investigació ha fet públics els casos de dopatge a finals de 2017, alguns dels afectats més coneguts ja estan retirats. És el cas d’Alexey Voyevoda, l’estrella del Bobsleigh i el campió de la lluita de braços que ha irromput recentment en la política russa. D’altres, però, continuen en actiu i no podran participar a Pyeongchang indistintament dels resultats que estan assolint a la copa del món 2017-2018.

a
El sancionat Alexey Voyevoda, campió de bobsleigh… i de lluita de braços!

Brillar durant la temporada, quedar-se en blanc al mes de febrer

El moment triat pel COI per donar a conèixer el positiu de 2014 i les sancions per a tota la vida és curiós. Amb la temporada ja iniciada i capgirant la planificació que tenien els esportistes dopats, que a falta de dos mesos per a l’inici dels Jocs han sabut que no hi podrien participar. Alguns dels afectats pel veto han arribat a sumar podis aquesta mateixa temporada, ja que l’única federació que va optar per excloure els russos sota sospita de les seves competicions va ser la FIS (Federació Internacional d’Esquí), deixant fora de combat de la copa del món a dues de les referències mundials en l’esquí de fons.

Alguns dels medallistes de 2014 que ja no tenen opció a repetir èxit olímpic
Alguns dels medallistes de 2014 que ja no tenen opció a repetir èxit olímpic. Dopatge, estrelles, Rússia i el COI.

La resta viuen una situació paradoxal: lluiten pels primers llocs a cada prova sabent que hauran de viure el moment àlgid del curs des de casa. És el cas de Tatiana Ivanova, la pilot de luge de 26 anys que aquesta temporada ha guanyat tres proves de la copa del món i que és tercera a la general, així com de dos estrelles de l’skeleton: Alexander Tretyakov, medallista de bronze a la primera prova de la temporada (i capaç de pujar al podi de 5 mundials diferents), i Elena Nikitina, amb un quart lloc com a pitjor resultat del curs, en què ja s’ha endut dos proves i s’ha proclamat campiona d’Europa.

Tot plegat, un desgavell resultat d’interpretacions diferents en la lluita contra el dopatge. A Pyeongchang hi competiran esportistes russos sense Rússia, la potència que ja ha caigut fins al quart lloc del medaller de Sotxi. Una excepcionalitat més del pols obert entre el país euroasiàtic i el gran organisme de l’esport mundial.