Dos de cada tres catalans volen seleccions oficials

2 minuts de lectura
L’enquesta òmnibus que el Govern fa cada any i que inclou preguntes de tots els departaments ha revelat que dos de cada tres catalans estan a favor que les seleccions catalanes puguin participar en competicions esportives internacionals.

Aquestes dades corresponen al sondeig que el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO) va fer a 1.200 persones al juny, a les quals hi ha tingut accés RAC1. Segons els resultats, el suport perquè Catalunya tingui presència a les grans competicions és majoritari entre els votants dels partits sobiranistes, però també hi donen suport bona part dels que han votat el PSC i el Partit Popular i una part important dels votants de Ciutadans.

Marta de los Riscos, subjectant el trofeu de campiones estatals sub21 amb la selecció catalana, al costat de la seva companya al Penya Esplugues Laura Oliva

Un suport notable

D’acord amb les dades extretes de l’enquesta, un 68% dels catalans responen afirmativament a la pregunta de si creuen que les seleccions esportives catalanes han de poder prendre part en les competicions internacionals absolutes. Un 20% dels enquestats, però, no hi estan d’acord, mentre que un 12% no ho saben o no ho volen respondre.

El suport correspon majoritàriament als votants dels partits sobiranistes. Un 91%-92% dels votants d’ERC i de JxCat responen afirmativament a què les seleccions catalanes participin en competicions esportives internacionals, mentre que el suport dels de la CUP arriba al 82%. En el cas dels Comuns, però, el percentatge es redueix fins al 56%. També hi estan a favor un 46% dels votants del Partit Socialista i un 60% dels electors del Partit Popular, encara que cal tenir en compte que els votants del PP eren una mostra petita de 15 enquestats. El ‘no’ a la resposta només és majoritari entre els que han votat Ciutadans, entre els quals un 51% no donen suport a la pregunta, mentre que un 40% la respon afirmativament.

Encaixada entre els dos Gerards, Figueras i Esteva, Secretari General de l’Esport i President de l’UFEC. Foto: UFEC

Recuperar la reivindicació

Els resultats d’aquesta enquesta encoratgen a la Generalitat recuperar la reivindicació de les seleccions esportives catalanes. D’aquesta manera, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, posa com a exemple la Gran Bretanya, on les seleccions anglesa, escocesa i gal·lesa competeixen internacionalment.

També ha avançat a RAC1 que la Generalitat proposarà al govern espanyol el reconeixement de la selecció catalana quan aquest es constitueixi. “A partir d’aquesta manifestació tan àmplia i tan transversal de votants de tots els partits, entenem com a Govern que ens toca portar la iniciativa”, ha explicat Figueras, perquè afirma “cal recuperar el debat de l’oficialitat de les seleccions catalanes”. A més, el secretari general assegura que no hi ha cap impediment constitucional perquè la selecció catalana competeixi internacionalment, sinó que “és qüestió de voluntat política”.

El sondeig del CEO també conclou que un 96% dels catalans creuen que s’ha de passar una prova mèdica abans de participar en curses i competicions esportives exigents. I sis de cada deu enquestats asseguren que fan activitat física moderada, d’almenys 30 minuts al dia cinc cops a la setmana.