Tonet IV i Moltó es disputen el títol de raspall a Castelló de Rugat

3 minuts de lectura
La final serà retransmesa en directe per la televisió del País Valencià, À Punt, a partir de les 17.45 hores.

Tonet IV i Moltó són dos de les grans estrelles de la pilota valenciana i dos especialistes en raspall que s’han acostumat a trobar-se en les grans cites des de l’eclosió recent del primer al màxim nivell. Aquest 2021 no és una excepció i la final del XXXV Campionat Individual CaixaBank – Trofeu President de la Generalitat la protagonitzaran al trinquet de Castelló de Rugat el vigent campió i l’home que any rere any ha accedit a la final amb molta solvència i que ja és un clàssic de la competició.

Tonet IV defensa el títol i aspira a aconseguir el seu segon individual. El cas del jove punter del Genovés és inaudit, ja que en la temporada passada va debutar en la competició alçant-se amb el trofeu i en la seua segona participació torna a estar en disposició de proclamar-se campió. La seua trajectòria en la present edició ha tornat a estar marcada pel joc elèctric i la contundència de les seues accions.

Respecte a la final de l’edició anterior, Tonet IV considera que tots dos pilotaris “arribem més jugats. Esta vegada no he pogut entrenar tant en la posició del rest perquè hem tingut moltes partides, però quan ha arribat el mà a mà m’he sabut acoblar bé”. Quant al rival, el vigent campió ha assenyalat que “Moltó ha demostrat que domina esta disciplina. Jugar set finals seguides no ho pot dir qualsevol. És un jugador amb una condició física magnífica i com més llarga es fa la partida, ell està més sencer. Jo comence d’estampida i després ho pague. Potser hauria de dosar-me més, encara que no crec que ho pense quan estiga jugant la final”.

Per part seua, Moltó té a la seua mà aconseguir el seu cinquè entorxat a Castelló de Rugat en la setena final que disputa, totes elles consecutives. El rest de Barxeta ha sigut el gran dominador del mà a mà des que va recollir el testimoni del mític Waldo i fins a la irrupció de Tonet IV. Moltó també ha apuntat a l’acumulació més gran de minuts en el trinquet com a principal diferència respecte a la final anterior. “El passat campionat va haver de disputar-se al novembre per la pandèmia i ara torna al mes de juny. Ha sigut un període més curt quan sempre esperes un any. Ara estem més rodats, almenys més que en l’anterior final. El fet d’estar a casa tancats i variar els entrenaments afectava”.

Del vigent campió ha assenyalat que “debutar l’any passat i guanyar, és per a tindre’l en compte, a més sent mitger. Tonet IV ha sabut adaptar-se al mà a mà i destaca en totes les facetes, fins i tot en el traure malgrat no ser rest. Encara que es parla molt de la condició física i és cert que pot decantar una final, Tonet IV és jove i pot aguantar bé. En la final veig més important controlar els nervis i saber tancar el quinze”.

En la presentació de la final feta este dimecres a Castelló de Rugat el director general de l’Esport, Josep Miquel Moya, ha apuntat que “és una qüestió de justícia que repetisquen la final de l’any passat, com també ha succeït amb la de la modalitat d’escala i corda. Les de 2020 no es van celebrar amb les condicions adequades per la pandèmia. Serà una final extraordinària per la capacitat tècnica i sacrifici dels jugadors, però també perquè tenen al·licients”.

L’entitat organitzadora del campionat, la Fundació per la Pilota Valenciana, ha estat representada pel seu vicepresident, Joan Alepuz. “No ha sigut un any fàcil. Heu arribat en unes condicions difícils, no heu entrenat com voldríeu, hem tingut els trinquets tancats, partides sense públic, uns altres amb mig aforament. Hem sabut tirar avant gràcies a l’esforç de tots els actors de la pilota. S’ha adaptat el calendari segons canviava la normativa i ara som ací. Sembla que a partir d’esta final, tot canviarà; veiem la llum. S’ha aprofitat el temps de pandèmia per a millorar altres coses com l’augment de les retransmissions de partides. Tot això ho hem pogut tirar avant gràcies al suport de la Federació, la Generalitat i d’entitats com CaixaBank, a la qual agraïm que tinga eixa sensibilitat per l’esport popular valencià”.

Un altre dels ponents ha sigut el president de la Federació de Pilota Valenciana, José Daniel Sanjuan, que s’ha dirigit als finalistes. “És un plaer tindre-us en la final. Sou dos exemples de formacions diferents. Tonet IV no ha passat per les Escoles de Tecnificació de la Federació. Eres dels pocs jugadors de les noves generacions que no han passat per les nostres mans. En el cas de Moltó no és així. Un és autodidacta i un altre ha format part del club d’Alcàntera de Xúquer. Vull que feu una gran partida i que feu gaudir als aficionats”.

Font: Fundació per la Pilota Valenciana