Pluja de bitllets olímpics en atletisme per als esportistes del nostre país

2 minuts de lectura
L’atletisme ha sigut el darrer esport en confirmar quins són els atletes que participaran als Jocs. Hi ha sorpreses de darrera hora.

La Fosbury vam tancar la Guia dels Jocs Olímpics de Tòquio en paper el passat 23 de juny hores just a temps per anar a impremta. Ho vam fer recollint bona part dels atletes que aniran als Jocs, però amb la incertesa de saber com evolucionarien els darrers dies vàlids per fer marques mínimes i sumar punts a la classificació mundial. El cert és que ens vam quedar curts vist l’esprint final que ha fet créixer la representació del nostre país en atletisme amb alguns casos sonats. Aquest divendres la Federació Espanyola d’Atletisme ha fet oficial la convocatòria olímpica.

Noms com els de Marta Galimany, Raquel González, Luis Manuel Corchete, Jesús Ángel García Bragado, Marc Tur, Laura Méndez, Pablo Torrijos, María Vicente, Esther Guerrero, Pol Moya, Adel Mechaal, Eusebio Cáceres o Orlando Ortega ja ho tenien més que encarrilat prèviament. Desgranem a continuació les principals novetats.

Qui cau de la llista?

L’atleta del maresme Ibrahim Ezzaydouni és un dels pocs atletes que tenia marca mínima per anar a Tòquio que no forma part de la convocatòria. El seu recent subcampionat d’Espanya als 3.000 obstacles no ha sigut suficient i finalment ha vist com altres tres corredors (Martos, Carro i Arce) ocupaven les places. El somni olímpic haurà d’esperar també per a Javier Mirón, que s’ha vist perjudicat per les dues mínimes assolides el darrer dia classificatori per part de Saúl Ordónez i Pablo Sánchez-Valladares, que finalment acompanyaran Adrián Ben al Japó.

Qui confirma la plaça?

Ayad Lamdassem, el plusmarquista estatal en marató, és un dels tres escollits per disputar la prova que tanca el programa esportiu dels Jocs. La seva elecció era esperable, però encara no era segura. Un altre lleidatà també ha confirmat el bitllet, en el seu cas al relleu 4×400 mixt. És Bernat Erta, que havia sigut clau en la classificació i que ha demostrat tenir un estat de forma excel·lent en els darrers dies. Per rànquing mundial també tenia molts números de ser-hi Jorge Ureña i finalment el seu decatló al campionat d’Espanya l’ha acabat de confirmar entre els escollits per ser a Tòquio.

Bernat Erta, subcampió estatal dels 400 llisos, serà olímpic amb el 4×400 mixt

Cinc grans irrupcions finals

Les dones atletes han protagonitzat uns darrers dies classificatoris brutals i n’hi ha hagut cinc que ho tenien realment complicat per colar-se a Tòquio però que d’aquí a un mes faran el seu debut olímpic. La que semblava tenir-ho més encarat a priori era Laura Redondo, que ha completat diverses actuacions de mèrit fins a entrar en el darrer lloc del rànquing mundial en llançament de martell després de batre el rècord d’Espanya. Una altra que ha fet marca personal i ha aconseguit el darrer bitllet olímpic (la 56a de 56 places disponibles!) és la vallesana Jaël Bestué, que debutarà als 200 llisos.

La mallorquina Natàlia Romero també farà el debut olímpic als 800 llisos (43a al rànquing mundial de 48 places) després de remuntar diverses places la darrera setmana de classificació i el cas més sonat és el de Fátima Diamé. La valenciana va aconseguir la mínima olímpica el darrer dia possible en el seu darrer salt amb un intent de 6.82 metres que l’ha catapultat per la via directa cap a Tòquio. Finalment, Sara Gallego, que és la quarta reserva de la llista dels 400 tanques i que està arrasant allà on va, tindrà el premi del debut olímpic en ser seleccionada per al 4×400 mixt després de la polèmica viscuda amb la no inclusió al 4×400 femení que s’ha quedat sense plaça per als Jocs.

Sara Gallego, a la convocatòria olímpica per al 4x400 mixt en atletisme
Sara Gallego, a la convocatòria olímpica per al 4×400 mixt en atletisme