La FIPV retira la sanció de la ikurriña El president de l'organisme fa marxa enrere amb el càstig contra Bixintxo Bilbao

La Federació Internacional de Pilota Basca (FIPV) ha fet marxa enrere

Només un dies ha trigat la FIPV a rectificar la seva decisió de sancionar un jugador per haver mostrat la ikurriña al podi del campionat del món de Barcelona. Bixintxo Bilbao va mostrar la seva alegria per proclamar-se campió del món mostrant la bandera del seu país i aquest va ser el motiu que va portar la FIPV a vetar la seva presència a les competicions internacionals durant un any.

La decisió va ser rebuda amb incredulitat i indignació per part del jugador (“És vergonyós i trist“) i ha generat una onada de reaccions contràries en molts àmbits. El govern basc va demanar una rectificació urgent a la FIPV i aquest dimecres diverses federacions de pilota van signar un comunicat on apel·laven a la lògica: “És molt greu que es sancioni l’exhibició de l’ikurriña en un esport que s’anomena pilota basca“.

Bixintxo Bilbao, al podi del campionat del món / Miguel López Mallach

Davant la pressió del món de la pilota, d’altres jugadors, d’institucions polítiques i dels aficionats a través de les xarxes socials el president de la FIPV, Xabier Cazaubon, ha optat per anul·lar la sanció imposada aquesta mateixa setmana:

“En qualitat de President de la Federació Internacional de Pilota Basca (FIPV), usant la potestat que em confereixen els estatuts i reglaments de la FIPV, he pres la decisió d’aixecar de forma immediata la sanció infringida al jugador de l’equip de França Bixintxo Bilbao, restablint el seu dret a participar en les competicions internacionals de la FIPV”.

Una decisió que sens dubte torna a apropar la FIPV al respecte cap a la llibertat d’expressió i que Cazaubon assegura haver pres després de rebre amenaces verbals i escrites. Bixintxo Bilbao podrà tornar a competir i a partir d’ara comptarà amb un precedent clar: no hauria de tenir més problemes si ell o qualsevol dels seus companys vol mostrar la bandera del seu país al podi de qualsevol competició internacional.

Bixintxo Bilbao, amb la resta de companys de l’equip francès al podi del mundial / Miguel López Mallach