L’Agència Mundial Antidopatge (AMA) manté un protocol inalterable des de fa uns quants anys. Quan comença el mes d’octubre fa públic el llistat de productes dopants que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener. D’aquesta manera, els esportistes tenen 3 mesos de marge per canviar d’hàbits i no caure en el mateix parany de Maria Sharapova, que aquest any va donar positiu per Meldonium i va al·legar desconeixement del canvi de normativa.
Els esportistes (i els tècnics) són responsables d’estar pendents de les novetats de l’AMA. El 2017, a priori, no hi ha d’haver cap nou “cas Meldonium”, un producte especialment utilitzat als països de l’antiga URSS que ha deixat fora de joc a molts esportistes de primera fila de Rússia, Bielorússia o el Kazakhstan, per citar-ne només tres. En tot cas, és important que qualsevol esportista faci un cop d’ull a la publicació de l’AMA:
Llista de productes dopants per al 2017
Les novetats de la llista
Aquells esportistes que pateixin el TDAH (Trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat) han d’estar especialment alerta. La Lisdexamfetamina, un principi actiu estimulant usat en alguns tractaments per al TDAH, és una de les grans novetats de la llista per al 2017. Fins ara el seu ús no estava regulat i des de l’1 de gener de l’any vinent passarà a ser considerat com a substància dopant. Per a més informació sobre les característiques de la Lisdexamfetamina, recomanem consultar l’extens document treballat des del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Més productes que estan al punt de mira són el salbutamol o la higenamina, que s’equiparen pràcticament a l’ús del clembuterol, esmentats com a exemples de dopatge de la categoria antagonista-beta 2. La nova normativa, en tot cas, especifica i delimita un ús que fins ara generava controvèrsies. De fet, aquesta categoria està vinculada a l’ús de bronco-dilatadors i als asmàtics. Especificar tots els detalls per al 2017 podria ser una manera d’evitar l’ús abusiu dels TUE?
A més d’altres productes (vegeu totes les modificacions aquí), l’Agència Antidopatge ha anunciat un seguiment dels nivells de codeïna entre els esportistes d’elit. A la pràctica, s’autoritza la recerca per detectar patrons d’ús que afavoreixin el rendiment esportiu. Per contra, un àmbit en què l’AMA serà més permissiva de cara al 2017 és en els mètodes prohibits. La inhalació d’oxigen, que fins ara es qüestionava pel mateix redactat de la normativa, no generarà cap problema als esportistes. L’AMA, això sí, mantindrà la prohibició d’injectar-se oxigen per via intravenosa.
Més autoritzacions mèdiques?
Els certificats que s’han fet famosos en les darreres setmanes (les Autoritzacions d’Ús Terapèutic, les TUE) podrien guanyar més pes en el món de l’esport amb els canvis introduïts per l’AMA. Els esportistes que pateixen TDAH i que tenen receptada la Lisdexamfetamina, d’entrada, els hauran de sol·licitar per poder seguir medicats i en plena competició. D’altra banda, l’organisme internacional no fa cap referència ni pren cap mesura concreta per evitar l’augment dels TUE en l’esport d’alta competició, més enllà dels detalls comentats en l’apartat dels antagonistes-beta.
Els casos filtrats per Fancy Bears, en què han aparegut esportistes de casa nostra tan rellevants com Mireia Belmonte o Rafa Nadal, han generat un intens debat sobre la idoneïtat de continuar receptant aquestes autoritzacions. En la lluita contra el dopatge, sens dubte, la resolució dels TUE d’ara en endavant serà una pota decisiva.