María Vasco s’endú un nou diploma olímpic set anys després de retirar-se

2 minuts de lectura
World Athletics ha confirmat aquesta setmana els nous resultats oficials de Londres 2012.

María Vasco és una de les grans referents de la marxa atlètica al nostre país. L’esportista de Viladecans va sorprendre a tothom als Jocs de Sydney 2000 aconseguint la medalla de bronze als 20 quilòmetres marxa. Aquell podi la va convertir en la primera atleta del nostre país en guanyar una medalla olímpica i va ser el detonant d’una llarga trajectòria amb altres èxits rellevants.

Després de ser cinquena el 2001 i quarta el 2005, l’any 2007 María Vasco també va aconseguir una medalla de bronze al campionat del món d’Osaka i va certificar el seu talent amb les victòries a la copa del món de marxa de 2009 i 2010. En clau olímpica la catalana sempre va rendir a un nivell altíssim, aconseguint el setè lloc a Atenes 2004, el cinquè lloc a Pequín 2008 i el desè lloc a Londres 2012. Aquesta darrera cursa, just un any abans de retirar-se de l’alta competició, ara ha estat revisada fins al punt que Vasco acaba de guanyar el seu quart diploma olímpic.

La desqualificació d'Olga Kaniskina, clau pel nou diploma de María Vasco
La desqualificació d’Olga Kaniskina, clau pel nou diploma de María Vasco

L’anàlisi retrospectiu dels casos de dopatge ha sacsejat l’olimpisme i en el món de l’esport en general en els darrers anys. Amb Rússia al centre de totes les mirades, no és estrany que World Athletics acabi de confirmar de forma oficial la desqualificació d’Olga Kaniskina, que es va endur la medalla de plata, i d’Anisya Kirdyapkina, cinquena classificada als carrers de la capital anglesa. D’aquesta manera totes les rivals que van quedar per darrere avancen llocs i això afecta principalment a María Vasco, que passa del 10è al 8è lloc.

El nou diploma olímpic de María Vasco la converteix en la segona dona esportista del nostre país en obtenir un diploma olímpic en quatre Jocs diferents igualant el registre de Gemma Mengual i Beatriz Ferrer Salat i desfent l’empat que tenia amb altres grans talents com la regatista Natàlia Via-Dufresne, Laia Palau, Arantxa Sánchez Vicario o la seva companya Beatriz Pascual.

Bea Pascual, sisena

Les desqualificacions de Kaniskina i Kirdyapkina també han provocat un canvi en el resultat de Bea Pascual. La marxadora catalana passa d’aquesta manera del 8è al 6è lloc final als Jocs de Londres. D’aquesta manera Pascual repeteix el resultat de Pequín 2008, on també va ser sisena, i manté els tres diplomes olímpics assolits en una altra trajectòria de gran rellevància mundial amb el vuitè lloc a Rio 2016.

La barcelonina ha reaccionat a la notícia amb resignació: