Nacho Dean completa el repte d’unir nedant els cinc continents

2 minuts de lectura
Nascut l’any 1980 a Màlaga, Nacho Dean és un aventurer del segle XXI.

L’esportista andalús acaba de completar un repte que va iniciar fa 8 mesos i que l’ha portat a nedar per diferents indrets del món. Nacho Dean va plantejar un repte singular: unir nedant tots els continents del planeta travessant els estrets que els separen. Alguns són espais emblemàtics de les travessies d’aigües obertes, com l’estret de Gibraltar, i d’altres no tenen un historial gaire extens de nedadors. Dean comptava amb un enorme aval al darrere: la seva experiència en un altre repte esportiu de gran abast.

El 21 de març de 2013 el malagueny va partir des de l’estat espanyol en un viatge a peu tan incert com emocionant: anunciava la seva intenció de donar la volta al món caminant, sense assistència i en solitari i després d’un llarg periple va culminar amb èxit el projecte tornant al punt d’inici el 20 de març de 2016. Durant tres anys Ignacio Dean va recórrer 33.000 quilòmetres a peu, passant per 31 països diferents (Europa, Àsia, Oceania i Amèrica) i carretejant un carro per portar el mínim equipatge imprescindible i resoldre temperatures tan diverses com els 50 graus que es va trobar a Austràlia o els 13 negatius als Andes. Una autèntica experiència vital que va recollir en un llibre (“Libre y salvaje”) i que l’ha portat a imaginar noves aventures arreu del món.

Nacho Dean, a l’aigua, durant una de les travessies / Nacho Dean
Sabies que… Nacho Dean va ser la cinquena persona de la història en donar la volta al món caminant? El malagueny també ha viscut aventures al desert del Sahara o a Lapònia

El repte que acaba de tancar és meritori per la seva originalitat i també per la seva exigència física en aigües i distàncies força diverses. El passat mes de juny va creuar amb èxit l’estret de Gibraltar i des d’aquella unió entre Europa i Àfrica Nacho Dean ha anat fent camí cap a Orient. Sis dies més tard va participar en una tradicional travessia que uneix una illa grega amb la població turca de Kas per enllaçar Europa i Àsia. Centrat de ple en aquest continent el 13 de setembre va creuar l’estret de Bering entre Alaska i Rússia (Amèrica i Àsia) en un trajecte molt curt però marcat pel vent, l’onatge del mar i la presència d’animals.

El 29 de novembre va unir Àsia i Oceania en un trajecte de 25 quilòmetres entre Indonèsia i Papua Nova Guinea amb altes temperatures, molta humitat i una presència destacada de meduses.

El darrer repte l’acaba de realitzar aquest inici de mes de març unint Egipte i Jordània i tancant el cercle amb la unió d’Àfrica i Àsia. Els cinc continents enllaçats per un mateix projecte allà on la distància equiparable a un estret o a una travessia curta feia possible l’objectiu de Dean.

El nedador ha aprofitat la plataforma mediàtica del repte per conscienciar la població sobre l’estat de salut dels oceans i l’evitable presència de plàstics que de mica en mica van guanyant terreny als peixos. Una “Expedició Nemo” tancada a la costa nord del Mar Roig al golf d’Aqaba que ja el porta a dibuixar nous horitzons en forma de nous reptes esportius. Caldrà estar, sens dubte, molt atent a les noves propostes d’aquest aventurer andalús.