Aquesta setmana Itàlia acull el campionat del món d’una disciplina atractiva en què brilla una nedadora olímpica de Perpinyà: Margaux Fabre.
El salvament i socorrisme és una modalitat esportiva interessant per la seva combinació d’esport i sentit del deure col·lectiu. Les diverses proves que formen part del seu programa competitiu tenen un vincle directe amb l’acció de socórrer altres persones a l’aigua, encara que afortunadament ningú ha de posar en risc la seva vida per poder gaudir de l’esport. Però el fet de nedar una cursa plena d’obstacles, d’arrossegar maniquins o de fer servir la clàssica taula de surf per endinsar-se al mar són elements que ràpidament distingeixen el salvament i socorrisme de la natació o les aigües obertes encara que comparteixi espai en piscines o platges d’arreu del món.
Després de l’ajornament de la cita de 2020 per la pandèmia, el campionat del món es disputa aquesta setmana a la costa adriàtica, ben a prop de San Marino, amb un munt d’especialistes disposats a demostrar la seva polivalència a l’aigua. Més enllà dels èxits de Núria Payola, al nostre país hi ha una estrella indiscutible d’aquest esport que ja fa una dècada que suma podis amb una facilitat enorme. Margaux Fabre (Perpinyà, 1992) és una de les nedadores que han sorgit de la prolífica base del Canet 66, un dels grans clubs esportius del Rosselló i referent indiscutible de la natació a la Catalunya Nord. Fabre és coneguda principalment per les seves participacions olímpiques als Jocs de Rio 2016 i Tòquio 2020 amb l’equip de relleus de França, però des de 2012 també és una estrella del salvament i socorrisme.
Fa deu anys la llavors jove talent en natació va fer el seu debut en un campionat del món de salvament i socorrisme i va guanyar una medalla de plata, a banda de sumar diversos llocs de mèrit en altres finals. Des d’aquell primer subcampionat Margaux Fabre ha acumulat quatre ors, vuit plates i quatre bronzes als mundials d’aquest esport, amb participacions d’èxit en les edicions de 2014, 2016 i 2018. Ara, pocs dies abans de celebrar el seu trentè aniversari, Fabre està en condicions de completar el millor campionat del món de la seva vida a Riccione.
Després de les dues primeres jornades de competició, Fabre ja ha competit en cinc proves diferents. El balanç és brillant: dos medalles d’or, una de bronze i dos quarts llocs. Peça clau del potent equip francès de salvament i socorrisme, aquest dimecres la rossellonenca ha guanyat dues medalles en pocs minuts de diferència: un or al 4×25 relleus en arrossegament de maniquí i un bronze al 4×50 estils. En la jornada inaugural, Fabre ja havia pujat al lloc més alt del podi en la curiosa i atractiva modalitat del llançament de corda, en què els equips els formen parelles amb funcions ben delimitades: una persona s’encarrega de desenroscar la corda i llançar-la a la piscina (12 metres enllà) i l’altra l’ha de caçar, agafar-la i intentar nedar el més ràpid possible amb el moviment de peus mentre la parella estira la corda tan fort com pot. Un espectacle.
Margaux Fabre té per davant un bon grapat de proves en què també lluitarà pel podi, amb algunes que s’ajusten molt bé a les seves característiques com a nedadora. En surf, per exemple, suma ja tres podis consecutius al campionat del món. És una oportunitat d’or per assolir el millor resultat de la seva trajectòria en un mundial i consagrar-se com una de les referències indiscutibles del salvament i socorrisme arreu del món.
Marc Sánchez, un altre olímpic a l’aigua
Entre la extensa nòmina de participants al campionat del món d’enguany cal destacar la presència del mallorquí Marc Sánchez, un nedador amb experiència olímpica i un clàssic de la darrera dècada en europeus i mundials de natació que enguany ha decidit provar-se en salvament i socorrisme en un mundial. De moment, ha debutat amb una medalla de bronze als 200 metres amb obstacles.