Ludovic Fàbregas a punt d'anotar un dels seus gols / @jordicosta1425

Catalunya Nord: radiografia d’esportistes olímpics a Tòquio

2 minuts de lectura
Les comarques que conformen el territori que coneixem com a Catalunya Nord o Catalunya del Nord també tenen presència olímpica.

Amb la retirada de Camille Lacourt i especialment de Martin Fourcade en els darrers anys, les comarques catalanoparlants de l’estat francès han perdut molta presència a la gran cita esportiva per excel·lència. Fourcade és l’esportista més llorejat de la història olímpica al nostre país gràcies als seus èxits constants en biatló, però cal passar pàgina i mirar endavant. A Tòquio les esperances passen pel Rosselló.

Handbol

Ludovic Fàbregas és un dels millors jugadors del món i és una peça fixa de la sempre potent selecció francesa masculina d’handbol, que és clara candidata a lluitar per les medalles de Tòquio. El jugador del Barça ha deixat de ser una jove promesa per ser un pivot sòlid en defensa i en atac i ja no pot ser tractat com un mer jugador de rotació, com ha demostrat en les darreres cites internacionals. El palmarès de França en els tres darrers Jocs és de dos ors i una plata. Fàbregas, doncs, és un clar aspirant a medalla olímpica.

El cas de Yann Genty

Un dels companys de Fàbregas a la selecció francesa és el veterà jugador parisenc, que farà el seu debut olímpic. A la localitat de Trillà (Fenolleda) el segueixen amb devoció per l’estret vincle familiar que té amb el municipi i hi ha molta gent que directament el considera un més del poble. En cas de medalla, doncs, la celebració a les comarques del nord serà a dues bandes.

Rugby a 7

La veterana Fanny Horta exercirà de capitana de la selecció francesa en un torneig en què es planten amb opcions de medalla si són capaces de superar el potencial de les seleccions d’Oceania i d’altres conjunts de primera fila com la Gran Bretanya. A Rio van caure als quarts de final.

Natació

Margaux Fabre pren el relleu de Lacourt, Bousquet i companyia en la tradició de la natació nord-catalana d’elit i a Tòquio disputarà els seus segons Jocs Olímpics. Va debutar fa cinc anys a Rio als relleus i al Japó tornarà a ser protagonista de l’equip francès. Fabre serà una de les nedadores dels relleus 4×100 i 4×200 lliures que intentaran colar-se a la final. A priori, però, quedaran lluny de les medalles. Fabre és una nedadora consagrada i veterana del Canet 66, el club esportiu per excel·lència de Canet de Rosselló. Nascuda a Perpinyà, pot estar davant la seva darrera oportunitat olímpica.

El cas de Charlotte Bonnet

Tal com passa amb Yann Genty cal destacar el vincle de l’excel·lent nedadora francesa, nascuda a París i crescuda a la Bretanya, amb el Rosselló. Charlotte Bonnet ha defensat els colors del Canet 66 a la piscina i alguns mitjans del Rosselló també seguiran les seves passes a Tòquio amb un programa més extens que Fabre, atès que també inclou un parell de proves individuals.