L’excel·lència de l’esport lleidatà, reconeguda per la Generalitat

3 minuts de lectura

115 esportistes, 23 equips i tres clubs, protagonistes d’un acte de reconeixement que constata el bon moment de l’esport lleidatà.

L’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida ha estat l’escenari d’una vetllada propícia per a visibilitzar i reconèixer el talent esportiu forjat a les Terres de Ponent. La Generalitat de Catalunya ha repartit 141 guardons per a tots els agents de l’esport (esportistes, equips i clubs) que van obtenir un èxit destacat durant el curs 2021 en les seves respectives especialitats en competicions d’àmbit català, estatal i internacional.

Dels 115 guardons individuals, 74 han correspost a esportistes masculins i 41, a femenins. Pertanyen a 59 clubs i entitats, 43 dels quals del mateix territori de Lleida, i s’inclouen en 25 disciplines esportives o federacions. L’any 2021, 104 d’aquests esportistes van quedar primers en Campionats de Catalunya, 94 van fer podi en Campionats d’Espanya (46 aconseguint medalles d’or), un va fer podi en un Campionat del Món i 13, en Campionats d’Europa. A més, també n’hi ha uns quants que brillen amb llum pròpia per la seva participació als Jocs Olímpics de Tòquio. A tots els esportistes i equips guardonats se’ls ha lliurat una reproducció d’una litografia del pintora lleidatà Jordi Bresolí, titulada “Laurus”.

Noms de present i futur

La llista de guardonats és extensa i plural, amb esportistes de totes les edats i amb alguns noms ben rellevants de l’esport català que també destaquen a les grans cites internacionals. Entre ells cal mencionar els olímpics Ayad Lamdassem, Bernat Erta i Saúl Craviotto, els pilots de MotoGP Marc i Àlex Márquez, o la ciclista Ramona Gabriel, podi a l’europeu d’ultramarató en BTT.

Entre el talent jove que arriba cal destacar noms com el de la judoka Ai Tsunoda, campiona del món júnior (i amb un 2022 impressionant), el de l’atleta Berta Segura, guardonada com a subcampiona d’Europa sub20 en relleus abans de l’explosió feta aquest 2022, o el de la nedadora Emma Carrasco, que enguany també ha apujat el seu nivell fins al títol mundial júnior. I entre els veterans, el nom de la tiradora Nunci Rodríguez és ben present gràcies a una punteria fantàstica des de fa dècades.

L’acte de reconeixement a l’esport lleidatà ha comptat amb desenes de disciplines esportives diferents. Un dels guardons l’ha rebut Marçal Piró, en hípica, subcampió d’Europa en categoria juvenil / Generalitat de Catalunya

L’esport femení va a l’alça

L’acte de reconeixement a l’esport lleidatà ha estat presidit per la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física, Anna Caula, el delegat del Govern, Bernat Solé i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. També hi ha pres part la representant territorial de l’Esport a Lleida, Lourdes Ravetllat, entre altres autoritats. Caula ha fet una crida en favor de l’esport femení i ha apuntat la tasca que duu a terme el Govern en aquest sentit en aquesta legislatura. “Tenim un deute històric pendent, i cal resoldre’l ja, amb totes les dones que han fet esport i que en fan des de temps enrere sense haver tingut el reconeixement que es mereixen”, ha afirmat. La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física ha insistit que hi ha dones entrenant i competint en totes les disciplines i categories esportives que “han de tenir visibilitat i rebre un tracte de respecte i d’igualtat. Expressions com corres o xutes la pilota com una nena no han de ser mai més insults, sinó un motiu d’orgull”, ha conclòs.

Per la seva banda, Bernat Solé ha volgut subratllar, més enllà de la consecució de les medalles i campionats dels i les esportistes guardonats a l’acte, la vessant de l’esport i els valors en què se sustenta, que el converteix en “una eina d’aprenentatge i de creixement personals que permet superar obstacles, gestionar els èxits i assumir les derrotes com un motiu per tornar a esforçar-se per fer-ho millor. Això és tan vàlid per als esportistes amb grans resultats com per als que no n’assoleixen de tan destacats; de fet, ho és per a la pròpia vida de tots plegats”, ha afegit. El delegat del Govern també s’ha referit a “l’esforç col·lectiu que hi ha darrere de l’èxit de cada esportista, representat en les figures de l’entrenador/a, els companys d’equip o d’esport, els clubs, la família i amics que sempre hi són, i també les institucions públiques, que procuren contribuir a fer de l’esport un dels pilars importants del nostre país”.

A l’acte, també hi han intervingut la representant territorial de l’Esport a Lleida, Lourdes Ravetllat, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, que ha subratllat que “la pràctica esportiva és una part més de la formació de nois i noies, i una eina important per a una bona salut”.