laia, sanz

Laia Sanz: 20 cops campiona del món

2 minuts de lectura
La millor pilot de tots els temps és de Corbera de Llobregat.

Estic molt contenta. He patit tant!“. Sovint no som prou conscients que darrera els grans noms de l’esport també hi ha un munt d’obstacles superats. Per aquest motiu cal reconèixer la valentia de Laia Sanz d’explicar totes les pedres que s’ha anat trobant en un camí que tothom sap que és d’èxit quasi permanent. Una de les més colpidores va ser la malaltia de Lyme diagnosticada l’any passat, que li va provocar un munt de maldecaps i moltes dificultats per poder mantenir el seu alt nivell esportiu habitual. Ara, ja en el tram final de 2021, la catalana somriu com mai després d’haver tornat als orígens i aconseguir un doble títol mundial espectacular abans d’afrontar un nou repte camí del Dakar 2022.

Laia Sanz és la nova campiona mundial d’enduro. El títol ha arribat amb molta solvència després d’arrasar aquest cap de setmana amb dues victòries en les dues darreres curses del campionat. Un cap de setmana magnífic a Langeac, al GP de França, ha permès a la pilot de KH-7 assegurar el seu vintè títol mundial, una xifra inabastable per cap altra dona del món del motor. Si fa unes setmanes detallàvem el seu retorn triomfal al mundial de trial amb la 14a victòria al seu palmarès, ara arriba un sisè títol mundial d’enduro després de quatre temporades absent del circuit internacional més prestigiós d’aquest esport.

“Avui he anat molt bé. He començat una mica adormida, perquè a la primera especial he quedat tercera, però després m’he anat trobant bé i he pogut vèncer a les altres cinc especials. El millor és que sabia que tenia un bon avantatge al campionat i això m’ha permès gaudir més la cursa. Va ser clau acabar primera ahir. Vaig tenir la sensació que no anava prou ràpid, però després vaig veure els temps que anaven sortint i vaig poder guanyar totes les especials. Va ser una victòria còmode i inesperada, però molt important per rematar el títol aquest diumenge”.

Un 2021 amb regust a 2013 (el darrer any que va guanyar el dakar femení i els mundials de trial i d’enduro) marcat per l’interès renovat pel trial i l’enduro (“Els trobava molt a faltar, ha sigut molt bonic tornar a aquests campionats i poder guanyar. Brutal! Soc molt feliç“) i pel nou camí que Laia Sanz dibuixa camí del Dakar, on ja ha anunciat de forma oficial després d’uns darrers anys incerts que abandona la moto i farà el salt a una nova categoria, encara per determinar públicament:

“Ha sigut una decisió difícil, però crec que era el moment ideal per fer un canvi. Te n’adones més del risc, i a més, els dos darrers anys no han sigut gens fàcils per la salut. Ja no tinc 20 anys i és un moment ideal per fer un canvi. Segur que ho trobaré a faltar, però vinc d’una època d’aprendre i viure coses nous que m’està motivant molt”.

En aquest camí enfocat cap a les quatre rodes la pilot catalana té una nova cita ben aviat a Sardenya, on participarà a la quarta prova de l’Extreme E, el campionat de vehicles 4×4 elèctrics.