El Campionat de Catalunya de motocròs anul·la la categoria femenina

2 minuts de lectura
El Campionat de Catalunya de Motocròs 2019 ha començat sense categoria femenina.

El món del motor català viu un bon rebombori després que la Federació Catalana de Motociclisme decidís desconvocar la màniga femenina del Campionat de Catalunya de Motocròs d’enguany que hauria d’haver debutat aquest passat cap de setmana al circuit lleidatà de Rufea. Una suspensió que ha estat rebuda amb indignació per part de les deu pilots inscrites a la prova. Algunes d’elles han compartit un missatge comú a les xarxes socials:

“Avui se celebra la primera cursa puntuable per al Campionat de Catalunya de Motocròs a Rufea i una de les categories convocades era la femenina, amb 10 noies inscrites. Totes nosaltres ens hem preparat amb il·lusió, passió, sacrifici i ens sentim tristes perquè se’ns ha denegat el nostre dret a participar, a competir, a compartir valors… en definitiva, a practicar aquest esport que tant ens agrada. En nom de totes les noies que practiquem aquest esport demanem que no se suspengui la categoria “Fèmines” del Campionat de Catalunya de Motocròs”.
Laia Manté, una de les 10 pilots inscrites al campionat / FCM

Les deu pilots inscrites (entre elles la veterana pilot del Dakar Rosa Romero) rebutgen la decisió i demanen solucions al mateix temps que reben mostres de suport per part de companys i aficionats del motocròs. Entre altres accions, aquest cap de setmana hi va haver una reacció per part dels participants a la resta de competicions, amb una protesta simbòlica portant un llaç rosa en les seves curses i amb diversos missatges de suport a les dones pilots per internet.

El missatge del jove pilot Pol Úcar a Rufea / Pol Úcar

El posicionament de la Federació Catalana de Motociclisme

El primer campionat de motocròs català en categoria femenina va néixer fa tot just dos anys, el 2017, amb una màniga exclusiva per a noies dins la Lliga Catalana de Motocròs, ampliant el bagatge amb una nova màniga al Campionat de Catalunya el 2018. La Federació Catalana de Motociclisme (FCM) ha publicat un comunicat per fer front a les crítiques i explicar els motius de la decisió presa. Segons aquest organisme, la Federació “aposta, i seguirà apostant, pel motociclisme femení, fomentant la seva pràctica i donant suport a totes les iniciatives que tinguin per objectiu la seva promoció“. Malgrat això, fa pocs dies van procedir a eliminar la categoria femenina del motocròs. Ho justifiquen d’aquesta manera:

“Tot i l’esforç realitzat tant per la FCM, els circuits i els clubs, la realitat és que les inscripcions al llarg d’aquests dos anys han estat clarament per sota de les expectatives en la majoria de curses del campionat. La FCM es va psoar en contacte amb les participants personalment per conèixer els motius pels quals no assistien a les curses – quan inicialment s’hi havien compromès- i també per explicar-los que difícilment tindria continuïtat una màniga exclusiva per a noies sense un mínim de participació”.

Sigui com sigui, la denúncia de les pilots ha estat el detonant del comunicat per part de la FCM, que assegura que s’ha posat en contacte amb els clubs organitzadors per buscar “diferents opcions que seran presentades a les pilots en una reunió que se celebrarà la setmana vinent“. De moment, el circuit mor pràcticament després de néixer i impossibilita que les joves comptin amb una competició de referència al màxim nivell on créixer com a pilots.