La Volta 2016: Nairo Quintana guanya mitja Volta a Port Ainé

3 minuts de lectura

El colombià Nairo Quintana ha estat l’home més fort entre els favorits en la quarta etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. La duríssima etapa amb final a Port Ainé ha estat el jutge que s’esperava i, a menys que es produeixin sorpreses i emboscades, el ciclista de l’equip Movistar ho té tot a favor per ser el guanyador final de la prova, diumenge a Barcelona. Quintana ha sabut esperar el seu moment per rematar la sacsejada entre el grup dels millors que han iniciat Van Garderen i després Contador. El madrileny ha trencat el grup unit dels millors i ha enfonsat Dan Martin però no ha pogut desempallegar-se de Quintana, que ha trobat una marxa de més per entrar segon d’etapa i posicionar-se per guanyar la prova. Thomas De Gent, belga del Lotto, ha guanyat l’etapa reina.

La Volta sortia de Bagà, camí de Port Ainé i ho feia amb un Dan Martin de flamant líder de la prova. L’irlandès-gironí havia demostrat dues coses el dia abans a La Molina. L’una, que és un dels millors finalitzadors en alt, per explosivitat, del món. La segona que a la Fosbury devem ser dolents per no haver-lo citat ni com a favorit ni com a català en la cobertura prèvia. El seu Etixx assumia els galons als que obliga el mallot verd i blanc i permetia d’entrada la típica escapada en la que tots els equips hi volen ser.

CeU6Vd3XIAEBjl-.jpg_large

La sensació era que tots el que no havíem vist el dimecres ho trobaríem en Dijous Sant. I no van faltar moviments estratègics en el dia que més gent havia subratllat com a clau.

L’escapada del dia –on hi havia noms com Plaza, Ten Dam o Gilbert– es quedava, a 100 quilòmetres de meta, en una parella amb prou talent amb Imanol Erviti i Thomas De Gendt i en ple ascens al penúltim escull del dia, l’alt d’Enviny, s’hi sumava un Peter Weening combatiu com ja havia estat camí de la Molina. El grup perseguidor es mantenia compenetrat en els relleus al darrera mentre l’Etixx treballava en solitari al pilot. Era el moment, a trenta de meta, que començaven els típics moviments també darrere amb els equips, vigilant-se amb nervis de ferro, jugant a les dames amb les peces de segona fila. Ho intentava Poels, un dels fidels de Froome –que veia com durant tot el dia Geraint Thomas feia la fluixa– que se n’anava endavant per poder fer l’enllaç. Ben Swift, que havia estat a l’escapada, s’hi sumava. Dos ciclistes dels negres per davant del gran grup recollint a estones restes dels expedicionaris del dia. Un intent desmuntat d’emboscada s’ha vist després.

El descens ha valgut a Erviti començar la darrera ascensió com a cap de carrera si bé ben aviat ha tornat a anar en companyia de Weening, amb qui no ha pogut aguantar i ha perdut la vista. L’holandès s’ha convertit en l’obre-llaunes d’un port llarg i amb un primer tram exigent. A les primeres rampes de Port Ainé, al grup dels importants, hem vist el sabadallenc David De la Cruz obrir-se en no poder treballar més per Dan Martin –n’ha estat un gregari exemplar en les dues primeres ascensions– mentre Tinkoff i BMC anaven tensant el ritme del pilot.

De Gent pren l’alternativa

El desgast d’un port tant llarg es notava a les pesades pedalades de Weening i descartava Erviti, que es despenjava de De Gendt en la següent unitat rere el qui anava davant. Mentrestant, darrera López de l’Astaná, Nieve de l’Sky o Samu Sánchez del BMC intentaven picotejar la resistència del líder que es mantenia amb parsimònia irlandesa. A dos quilòmetres de meta s’acabava el somni holandès i començava el del belga. De Gendt anava disparat cap a meta.

El primer moviment important al grup dels millors era de Teejay Van Garderen, que agafava metres respecte el pilot. El nord-americà sacsejava l’ordre establert, provocava una selecció i habilitava que el seu company Richie Porte desencadenés encara més atacs. Alberto Contador, segon a la general, responia amb el seu estil alegre com demanant més i més farcit. Tant parlar de la Volta dels millors el grup seleccionat per fi hi feia justícia. El de Pinto seguia tirant gasolina al foc amb acceleracions que obtenien resposta immediata de Nairo Quintana. Un i altre se n’anaven endavant, s’atacaven i es vigilaven. Un o l’altre es disputarien la Volta al darrer quilòmetre.

I la moneda ha caigut del cantó de Nairo Quintana. En paral·lel a l’entrada a meta del guanyador de l’etapa el colombià del Movistar deixava anar Contador i queixalava un bon tros de Volta, arribant segon a línia de meta i assegurant-se bonificació. El del Tinkoff entrava quart, superat al final per Richie Porte. Van Garderen, Zakarin, Froome i Dan Martin entraven capcots després.