La Volta 2016: Poels guanya a Valls i Contador esgarrapa dos segons a Quintana

La cinquena etapa de la Volta Ciclista a Catalunya ha arribat aquesta tarda a quarts de cinc a Valls amb ganes de desmuntar les conclusions accelerades que alguns ja van escriure des de dalt de tot de Port Ainé. No és cert que la prova estigui sentenciada per més que el terreny costerut hagi pràcticament desaparegut del full de ruta. Però l’absència de muntanya no té perquè ser una manca d’al·licients si els ciclistes tenen fam de victòria i aquesta és una virtut que mai se li podrà discutir a Alberto Contador. El segon de la general, vençut per Nairo Quintana dalt de l’estació d’esquí, s’hi ha tornat de retorn a la Catalunya nova i camí de Valls s’ha posat el vestit de batalla per disputar un esprint intermedi i queixalar-li un segon al colombià del Movistar. Camí de la capital de l’Alt Camp, doncs, el del Tinkoff ha deixat clar que opositarà en cada moment. Això redobla l’interès pel que queda de prova i li dóna picantor a l’etapa de diumenge. Montjuïc no serà cap passeig triomfal. Hi haurà Volta fins el darrer metre.

Poels encarant en solitari la recta de meta a Valls.

Poels encarant en solitari la recta de meta a Valls.

La ressaca de l’alta muntanya –més per llarga que per alta, un Port Ainé al març no és cap broma per les cames dels professionals– era evident a la línia de sortida de Rialp, on s’acumulaven algunes renúncies. Geraint Thomas, ressenyat com a favorit abans de començar, s’esborrava de l’equació. L’Sky no guanyarà la Volta i l’anglès pot ser un bon element a les clàssiques que s’acosten. També posava el peu a terra David De la Cruz, potser aixafat per la pallissa del dia anterior, en què va ser un dels gregaris més fidels i pencaires per Dan Martin. L’Etixx és un dels equips d’aquest any a la Volta i l’irlandès també bonificava en l’esprint en què ho feia Contador –molt aviat, irradiant nervis i marcatge a l’home en tota la resta de quilometratge– i filtrava Carlos Verona a l’escapada del dia. La carrera no es calmava fins que no es conformava un grup qualificat amb el madrileny de virtual líder durant bona part de l’etapa. Els escollits eren Poels (Sky), Verona (Etixx), Cataldo (Astana), Van der Sande (Lotto Soudal), Polanc (Lampre), Siutsou (Dimension Data), Bille (Wanty) i Veuchelen (Wanty).

Poels, altre cop

L’alt de Lilla era l’única variant amunt que quedava a l’etapa i amb el pilot a menys de tres minuts es va fer l’habitual sedàs entre competidors. Aquí va emergir amb força evident la figura d’un Walter Poels imperial –com quasi sempre, com el seu atac d’ahir–, un graó per sobre la resta, rodant amb gran potència i agafant distància amb aparent facilitat. Els equips amb gent ràpida han tardat a despertar-se i ja entrant a Valls Poels s’ha sentit guanyador. Les restes de l’escapada s’han endut les bonificacions i el grup de favorits ha entrat amb aparent nerviosisme a un circuit que cada any és idèntic per la capital dels castells i els calçots. L’holandès Poels ha entrat a meta reivindicant el nom del seu equip Sky, a qui sembla deure-li tot. La línia de meta era al costat del pavelló que duu el nom de l’enyorat Xavi Tondo. Ciclista incansable, segur que li hagués agradat que la Volta passés per casa esborrant les teories del tedi final i deparant per demà i diumenge dues etapes amb coses per discernir.

Quintana segueix de líder però Contador, amb el ganivet entre les dents, vol animar la cosa. Demà s’arriba a Vilanova. Després de Divendres Sant hi haurà resurrecció?

Els homes més importants, ja a Valls. Amb Contador una mica per davant del líder Quintana.

Els homes més importants, ja a Valls. Amb Contador una mica per davant del líder Quintana.

Fotos: Sergi Mariné

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!