La futura llei de l’esport català obligarà els mitjans a garantir el 80% de quota per a l’esport femení

2 minuts de lectura

Aquest divendres 28 de desembre a primera hora del matí una reunió d’última hora entre la Secretaria General de l’Esport de Catalunya i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya ha llimat els serrells de l’acord sobre la ILP que desenes de milers de persones ja han firmat en els darrers mesos. Tant la UFEC com els responsables del govern han arribat a un compromís per escrit que també compta amb el suport d’alguns grups parlamentaris i que permetrà, a priori, accelerar els tràmits al parlament de la ILP i aprovar per àmplia majoria la nova llei de l’esport a finals de 2019. Segons fonts presencials a la reunió, el que finalment ha desencallat les negociacions ha estat la creació d’una quota de gènere transitòria i d’obligatori compliment per part dels mitjans de comunicació.

El comunicat conjunt emès després de la reunió anuncia, i citem literalment, “la inclusió d’una quota de gènere als mitjans de comunicació de Catalunya per tal que el 80% de les seves informacions sobre esport tinguin com a protagonistes principals o com a protagonistes les dones esportistes“. El text afegeix que “si la Llei de l’Esport s’aprova en el darrer trimestre de 2019, aquesta quota entrarà en vigor l’1 de gener de 2020 i tindrà validesa fins l’1 de gener de 2024“. L’objectiu de la mesura va més enllà d’aquests quatre anys i pretén garantir una “informació equilibrada sobre tot l’esport que es practica a Catalunya a mig i llarg termini“.

La decisió ha sorprès alguns dels mitjans de comunicació que cobrien la reunió, que han assegurat que quan la UFEC es referia a “garantir la igualtat efectiva de l’esport femení” no s’imaginaven que arribés tan lluny. La mesura afectarà a tots els mitjans públics i a tots els mitjans privats que compten amb subvencions públiques i que inclouen informació esportiva als seus programes, pàgines i webs.

Alguns mitjans han decidit encarregar un estudi de mercat per saber quines dones catalanes practiquen esport més enllà de les jugadores del FC Barcelona, Mireia Belmonte, Garbiñe Muguruza i Núria Picas. D’altres comencen a treballar per reduir la informació esportiva de cara a la temporada 2019/2020 amb missatges com “és impossible omplir dues hores de tertúlia diàries sense Messi” o bé “no hi haurà prou informació per omplir 15 minuts d’esports al TN

D’altra banda, diversos responsables de mitjans, tots ells homes, es reuneixen aquest migdia d’urgència per plantejar una possible aturada patronal del sector davant una mesura que titllen de discriminatòria. Un d’ells ha explicat a Fosbury que “És intolerable que els homes esportistes només tinguin un 20% de protagonisme als mitjans de comunicació. Ningú es pot imaginar aquesta mateixa llei a la inversa“. Un altre assegura que “L’esport no té gènere, però nosaltres parlem de futbol i d’esport masculí perquè és el què interessa a la gent. No podem deixar d’informar de tot allò que la gent ens demana a crits”.

ACTUALITZACIÓ: La reunió de responsables de mitjans ha acabat fa una estona i segons ha pogut saber La Fosbury dues de les grans capçaleres de Catalunya ja estan estudiant traslladar la seva seu social a una altra comunitat autònoma: “El nostre compromís no és amb la informació esportiva, és amb el FC Barcelona. Si no podem seguir el primer equip des de Catalunya, informarem en clau blaugrana des de Madrid“. N’hi ha un tercer que ja està lligant un acord amb el govern andorrà per fixar la seu a Sant Julià de Lòria: “Si tants esportistes fixen la seva residència allà, perquè no ho pot fer un mitjà? Estarem més a prop d’alguns dels millors esportistes de Catalunya i publicarem entrevistes exclusives. Augurem que milers de persones creuaran la frontera cada dia per venir a comprar el nostre diari”.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!