Catalunya queda fora de la lluita pel podi a l’europeu de korfbal

2 minuts de lectura
La selecció catalana de korfbal no podrà repetir medalla al campionat d’Europa d’aquest 2018

Fa dos anys la selecció catalana feia història amb el primer podi internacional de la seva història. El bronze europeu de 2016 era el camí a seguir per una selecció que dos anys després s’ha presentat a la cita continental amb un equip molt renovat però amb les mateixes expectatives d’èxit.

Després d’una excel·lent fase de grups, amb dos victòries ajustades contra els rivals més directes, Catalunya tenia un dur rival als quarts de final. Portugal, un dels clàssics del korfbal europeu, ha deixat fora de combat a Catalunya amb un marcador clar (21-13) que s’ajusta al que ha passat damunt la pista. Portugal ha estat superior i tindrà una oportunitat d’or per accedir a la primera final de la seva història a les semifinals: Holanda i Bèlgica van per l’altra banda del quadre.

Llançaments erràtics, errors en les passades, fragilitat en la lluita pel rebot, nervis i indecisions… molts factors expliquen la clara derrota de Catalunya contra Portugal. Un mal dia en les eliminatòries que es paga molt car i que cal atribuir, també, als encerts dels lusitans. Portugal ha dominat amb claredat l’enfrontament després d’acabar al tercer lloc del seu grup. Després de sumar dues derrotes i una única victòria, la selecció ibèrica tenia ganes de veure’s les cares amb Catalunya als quarts després que l’últim enfrontament acabés amb una medalla de bronze per als catalans i un quart lloc dolorós per a ells.

Després d’un inici igualat, l’entrada en escena de Julio Duares a la fase ofensiva ha fet molt mal al conjunt de Xavi Vidal i David Guzmán. El portuguès ha tingut un dia molt fi de cara a cistella i ha castigat la defensa catalana amb tirs llunyans i de mitja distància fins a acabar amb 6 encerts. De fet, ell ha estat la clau per trencar el partit al primer quart, amb un parcial de 6 a 0 favorable als portuguesos que Catalunya ha estat incapaç de remuntar en la resta de l’enfrontament. Duares ha anotat 3 dels 6 punts del seu equip abans que Hugo Fernandez li hagi pres el relleu amb una nova tanda d’encerts desesperants per a la defensa catalana.

L’altre jugador clau de Portugal, tal com ja va passar al partit pel bronze de fa dos anys, ha estat Pedro Correia, un jugador que aprofita perfectament el seu avantatge físic per convertir-se en un colós dels rebots que regala segones i terceres opcions als seus companys i que es converteix en un baluard en defensa. A més, és un expert en provocar faltes i un bon finalitzador de cara a cistella. Amb un 13 a 8 al descans, l’esperança de remuntada s’ha esvaït ràpidament amb un nou parcial favorable als portuguesos que han aprofitat a partir del tercer quart la desesperació de Catalunya per seguir ampliant la renda.

José Álvarez, una de les estrelles del korfbal català, ha anotat el primer dels seus tres llançaments encertats a mitjans del tercer quart, quan el partit ja semblava força decidit. Javier Navarro o Albert Parron també han contribuït en l’ofensiva, però l’equip s’ha vist ràpidament amb la moral tocada i ha comès massa imprecisions.

Comença la lluita pel cinquè lloc

Catalunya haurà de lluitar en els darrers dies del torneig per intentar assolir la cinquena posició, el seu segon millor resultat històric en la competició, però no ho tindrà fàcil. Caldrà veure quins són els seus rivals després d’una fase de grups en què va encaixar una previsible derrota davant els Països Baixos però on va saber suar de valent per endur-se dos triomfs molt ajustats davant Polònia (13-11) i Anglaterra (18-17) que permetien evitar un enfrontament directe amb Bèlgica als quarts de final. Tot apunt que Hongria podria ser el seu primer rival i que la lluita pel cinquè lloc podria ser, de nou, davant Anglaterra.

Les fotografies de portada són de Marco Spelten