Més de 40 esportistes del nostre país als Jocs Paralímpics

9 minuts de lectura
La cerimònia inaugural ha donat el tret de sortida a la cita més important del món per a l’esport adaptat.

Els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020 han començat aquest dimarts amb la cerimònia inaugural i la matinada d’aquest dimecres han començat de forma pràctica amb les primeres competicions esportives. Fins el 5 de setembre el bo i millor de tot l’esport adaptat serà protagonista d’una cita que arriba amb múltiples al·licients i en què a la Fosbury prioritzarem el seguiment dels esportistes del nostre país. Els citem a continuació, classificats per esports:

Natació

És l’esport rei de l’esport adaptat a casa nostra i ho demostra un cop més essent la disciplina amb més esportistes del nostre país.

Toni Ponce. És el nedador que arriba als Jocs amb millors opcions d’èxit. De fet, el primer dia de competició ja és clar candidat a lluitar per l’or als 200 lliures S5. El seu creixement esportiu en el darrer cicle paralímpic l’ha portat a guanyar medalles arreu i a sumar diversos rècords del món. De ben segur millorarà els diplomes de Rio i pot sumar diverses medalles a Tòquio.

Núria Marquès. Una altra nedadora que debuta el primer dia dels Jocs és l’esportista de Castellví de Rosanes. Marquès no ho tindrà fàcil per tornar a proclamar-se campiona paralímpica en uns Jocs tal com va fer en el seu debut a Rio, però sí que és clara aspirant a medalla en diverses proves després de virar la seva preparació cap als estils i guanyar vuit medalles a l’europeu.

Sarai Gascón. L’egarenca és garantia de competitivitat quan arriben les grans cites i a Tòquio 2020 tornarà a rondar les medalles. Fa cinc anys es va penjar tres plates al Brasil i manté l’anhel de guanyar un or als Jocs, el seu gran repte pendent. Ho intentarà al Japó malgrat ser un objectiu realment difícil. Sigui com sigui, Gascón té moltes opcions de penjar-se més d’una medalla.

Miguel Luque. Passen els anys i el de Parets del Vallès es manté impertorbable al capdavant dels 50 metres braça. Sempre troba la manera de pujar al podi en la seva categoria SB3 i vol que Tòquio no sigui l’excepció a un palmarès (perdoneu la redundància) ja excepcional. La veterania és un grau i el primer dia dels Jocs té la seva carta guanyadora.

Òscar Salguero. El vallesà és un altre especialista, en el seu cas dels 100 braça, la prova en què ja ho ha guanyat tot. Salguero torna a estar entre els favorits i és clar candidat al podi en una disciplina que domina a la perfecció.

Xavi Torres. El mallorquí ha tornat a la competició i la seva presència als Jocs té un mèrit enorme tenint en compte que el seu debut als Paralímpics el va fer a Barcelona 1992. Seran els seus setens Jocs Paralímpics i sempre és un plaer veure nedar a aquesta “estrella” tuitaire.

José Antonio Marí. El company de Gascón també és un veterà de les piscines que opta a sumar nous diplomes a la seva dilatada trajectòria als Jocs. Els 100 papallona són la seva prova i té opcions de fer marca personal als Jocs.

Ariadna Edo. La castellonenca va sorprendre fa cinc anys amb un bronze als 400 lliures S13 i es planta als Jocs de Tòquio amb l’objectiu d’apropar-se a aquell pic de rendiment. El més lògic seria que s’endugués diplomes i que aquest cop les medalles quedessin una mica més lluny, però la màgia de Tòquio també pot fer acte de presència a Tòquio.

David Levecq. El de Burjassot, ja veterà, pot endur-se alguns diplomes més en el seu llarg historial de posicions de mèrit a les grans cites internacionals. Els 100 papallona i les proves curtes en modalitat lliure són les seves millors opcions de ser finalista.

Sergio Martos. Nascut el 1999, el valencià debuta als Jocs amb l’objectiu d’endur-se algun diploma i fer valer les places de finalista en grans campionats internacionals que s’ha endut en els darrers anys.

Eva Coronado. La jove d’Aldaia (Horta oest) ha aconseguit el bitllet per als Jocs Paralímpics i això ja és un gran premi. Buscarà alguna plaça de finalista a Tòquio.

Atletisme

És l’altra categoria reina dels Jocs i així ho confirma l’extensa llista d’esportistes del nostre país amb opcions de podi.

Gerard Descarrega. El reusenc torna als Jocs amb ganes de revalidar el seu títol als 400 metres T11 i amb ganes d’obtenir també un bon resultat en el salt de llargada. Descarrega és un atleta ja consagrat en Jocs i mundials que aquests dies intentarà oferir la seva millor versió al costat del guia Guillermo Rojo. La seva història a les muntanyes, inspiradora.

Kim López. L’home del pes i del disc arriba a Tòquio en plena forma disposat a seguir ampliant el seu palmarès brutal en els llançaments. Aspira a tot a Tòquio 2020 i és un dels candidats a l’or. És el vigent plusmarquista del món en pes F12, la disciplina on defensa l’or de Rio 2016.

Héctor Cabrera. L’esportista d’Oliva és plusmarquista mundial de llançament de javelina F12 però no ha tingut un cicle paralímpic senzill. Si està fi, és candidat a tot a Tòquio 2020.

Yassine Ouhdadi. El tortosí doblarà prova a Tòquio 2020 amb la participació tant als 1.500 com als 5.000 en categoria T13. En la distància llarga és subcampió del món i és un clar aspirant a sumar la seva primera medalla als Jocs.

Mari Carmen Paredes. La veterana corredora afincada al Baix Llobregat persegueix la medalla a la marató T12 malgrat tenir ja 58 anys acompanyada pel seu guia, Lorenzo Sánchez, amb qui formen un tàndem perfecte i reconeixible en qualsevol cursa on van. Paredes va haver d’abandonar a Rio 2016 i arriba disposada a tastar medalla.

Ivan José Cano. Un bon saltador, en aquest cas en categoria T13, que competirà a Tòquio. L’alacantí té números d’enfilar-se al podi dels Jocs després de ser tercer al darrer campionat del món de 2019, però la competència ha crescut i les seves opcions passen per saltar com mai a l’estadi japonès.

Nagore Folgado. La velocista valenciana ha aconseguit el bitllet olímpic i té ganes de seguir progressant i millorant marques a la millor cita del món al costat del guia Joan Raga. Un tàndem de futur en una de les modalitats més poblades dels Jocs.

Míriam Martínez. La història de la valenciana és d’aquelles que val la pena conèixer. Martínez arriba als Jocs després de proclamar-se campiona d’Europa de llançament de pes F36 i vol convertir el premi del bitllet anhelat cap a Tòquio 2020 en una nova oportunitat de millorar marca i lluitar per les primeres posicions.

Xavi Porras. L’olotí té quaranta anys i una llarga experiència als Jocs. Ha batallat de valent per tornar a ser esportista paralímpic a Tòquio 2020 i ho ha aconseguit, enduent-se una de les darreres places de l’equip. Només competirà al salt de llargada i l’aspiració passa per aconseguir el diploma.

També participa el català Enric Martín com a guia de Sara Martínez.

Ciclisme

Ricardo Ten. És probablement la gran estrella de l’esport adaptat del nostre país després dels seus èxits incontestables en natació que s’han convertit en diversos mallots arc iris com a campió del món de ciclisme en diverses disciplines malgrat la seva veterania. Ten és candidat a tot a Tòquio 2020 en la seva categoria i pot endur-se diverses medalles dels Jocs. Té 46 anys i és incombustible.

Sergio Garrote. Debutant als Jocs, el del Baix Llobregat competeix en handbike en categoria H2 i és clar candidat a pujar al podi en tres proves diferents: relleus, contrarellotge i ruta. Garrote sempre té per davant un rival italià, a qui trepitja els talons, però intentarà anar un pas més enllà i proclamar-se campió paralímpic a Tòquio.

Joan Reinoso. El mallorquí és una altra ferma opció de medalla en categoria T12 després de completar una gran primavera i demostrar que forma part de l’elit mundial en aquest darrer cicle paralímpic. Lluitarà pel podi tant a la ruta com a la crono.

Christian Venge. El veteraníssim corredor de 48 anys ha sorprès tornant a la competició en els darrers mesos fins a guanyar-se la sempre disputada plaça del tàndem. Debuta al velòdrom sense opcions i té la mirada fixada fent parella amb Noel Martín en la prova en ruta, on no descarta fins i tot lluitar per l’or.

Israel Rider. El català té una bona opció de medalla als Jocs Paralímpics fent relleus amb Garrote en handbike i ho té més complicat per brillar fins al punt de pujar al podi en categoria individual.

Tennis de Taula

Jordi Morales. El palista del Baix Llobregat disputa els seus sisens Jocs Paralímpics amb ganes de lluitar per les medalles. Reconeix que aspira a tot i arriba en un bon moment de forma, disposat a encadenar una bona ratxa de resultats i de fer valer els petits detalls per arribar com més lluny millor. Li manca l’or als Jocs a la seva impressionant trajectòria.

Triatló

Héctor Catalá. El triatleta valencià s’ha proclamat campió del món durant aquest cicle paralímpic i vol reblar el clau amb una medalla als Jocs Paralímpics en FTVI. Una de les grans incerteses és veure com estan els diferents candidats a medalla després de la pandèmia en la seva categoria.

Álex Sánchez. Triple subcampió del món, aquest esportista afincat a Mallorca des de fa 14 anys intentarà sumar una nova medalla paralímpica després de l’obtinguda a Pequín 2008 en natació. No ho tindrà fàcil, però és persistent com pocs en una disciplina tan exigent com aquesta prova combinada.

La catalana Sara Loehr també pot aconseguir medalla com a guia de Susana Rodríguez.

Rem

Pepi Benítez. Una altra veterana de l’esport català adaptat, sens dubte, és aquesta ex ciclista barcelonina que és una autèntica tastaolletes de l’esport adaptat. Fa un any es va enrolar a l’equip mixt de rem del quatre sense timoner que ha cremat etapes molt ràpid fins al punt de classificar-se per als Jocs de Tòquio quan l’objectiu estava fixat a París 2024.

Bàsquet

Jordi Ruiz. És un dels grans veterans del bàsquet estatal. La seva dilatada trajectòria internacional, que l’ha portat a jugar amb equips de diversos països i amb molta afinitat en els potents conjunts italians, el converteix en un dels referents de la selecció espanyola de bàsquet en cadira de rodes.

Oscar Onrúbia. El jove jugador català debuta als Jocs Paralímpics amb ganes d’aportar el seu talent a la pista. Caldrà veure quin rol té i si el tècnic és capaç de ser valent i confiar en ell malgrat la seva joventut.

Judith Núñez. La selecció espanyola femenina torna als Jocs Paralímpics pràcticament tres dècades després i aquesta jugadora veterana del Vallès tindrà la seva oportunitat de debutar en una cita paralímpica després d’una llarga trajectòria al bàsquet estatal i de superar nombroses operacions al quiròfan.

Halterofília

Montse Alcoba. La veterana aixecadora de pes del Vallès ha aconseguit la classificació per als Jocs i a Tòquio 2020 vol fer marca personal i gaudir de les sensacions dels seus primers Jocs. Malgrat passar dels 40, el seu objectiu real l’apunta cap a París 2024, on vol lluitar per les medalles.

Piragüisme

Adrián Castaño. El palista mallorquí competeix en la modalitat de KL1 i ho fa després de guanyar-se la plaça amb tot el mèrit del món cap als Jocs. Caldrà veure quina evolució han tingut els seus rivals durant la pandèmia per saber les seves opcions reals a Tòquio 2020.

Tennis

Quico Tur. El veterà jugador català ha aconseguit el bitllet per als Jocs i disputarà la seva cinquena cita paralímpica. Nascut el 1977, el barceloní intentarà avançar tan lluny com sigui possible en el torneig dels Jocs i sorprendre als principals favorits pel camí.

Futbol-5

Els esportistes del nostre país que competiran als Jocs Paralímpics de Tòquio 2020 amb la selecció espanyola masculina són: Sergio Alamar, Pablo Cantero, Youssef El Haddaoui, Iván López i Miguel Ángel Sánchez.