Cims a cegues: Gerard Descarrega s’alia amb Òscar Cadiach

2 minuts de lectura
L’esport i la muntanya continuen oferint-nos històries humanes impressionants.

Malgrat no rebre el mateix focus que altres esportistes del nostre país, Gerard Descarrega és des de fa anys un dels millors atletes de Catalunya. El magnífic esportista de La Selva del Camp va ser diagnosticat amb una retinosi pigmentària quan era petit i poc a poc va perdre la visió fins a quedar cec. Aquesta discapacitat visual no ha impedit que hagi forjat una trajectòria brillant com a esportista d’elit. De fet, Gerard Descarrega s’ha acostumat a pujar al podi dels 400 metres llisos en categoria T11 a les grans competicions internacionals des de 2012. En un palmarès que fa goig, sens dubte, cal destacar el seu or als Jocs Paralímpics de Rio de 2016 i també el títol mundial assolit un any després.

Amb nou medalles en grans competicions internacionals, cal destacar una polivalència evident que l’ha portat a provar les seves opcions en el salt de llargada amb un resultat excepcional: campió d’Europa amb rècord inclòs (6.37) de la seva categoria l’any 2018. Més enllà de les pistes d’atletisme, aquest esportista del Baix Camp que havia arribat a practicar el taekwondo de petit ha mostrat la seva passió per l’esport en diferents projectes. El més interessant de tots ells, sens dubte, l’acaba d’estrenar al costat d’un dels millors alpinistes de la història del nostre país.

Descarrega s’ha aliat amb l’atleta lleonès Xisco López per tirar endavant un projecte que encara amb molta il·lusió: fer els cims més emblemàtics de l’estat espanyol. Per fer-ho possible, han comptat amb el guiatge d’Òscar Cadiach, del grup Alpí K2 i autor d’ascensions d’èxit als catorze cims de més de vuit mil metres del planeta. Una llegenda viva de l’alpinisme català a qui hem recordat fa pocs dies a la Fosbury amb aquella ascensió mítica del 28 d’agost de 1985 a l’Everest.

Cadiach s’ha responsabilitzat d’acompanyar Descarrega en la primera ascensió d’un projecte que han titulat “Cims a cegues” i que ha debutat a l’Aneto. Amb Xisco López a la càmera per enregistrar l’experiència, el trio d’esportistes han completat 40 quilòmetres a peu durant dos dies de caminada des de la Vall d’Artiga de Lin, a la Val d’Aran fins al cim. Sense visió, Descarrega ha anat seguint les instruccions de Cadiach per posar en tot moment els peus allà on tocava per seguir endavant i no prendre mal. Podeu veure el resultat d’aquesta “aventura” en un vídeo que val molt la pena:

Sens dubte, el projecte de Gerard Descarrega és un exemple de com l’esport adaptat és capaç de superar barreres que d’entrada semblen impossibles de saltar. Una experiència a l’alta muntanya que seguirà amb noves ascensions. També és la demostració que Òscar Cadiach pot ser el millor guia possible molt lluny de les grans expedicions que ha protagonitzat a l’Himàlaia.