Dia 1: Luque i Ponce debuten dalt del podi

2 minuts de lectura
La primera jornada de la cita paralímpica a Tòquio 2020 conclou amb doble medalla catalana a la piscina.

El primer dia dels Jocs Paralímpics s’ha saldat amb dues medalles i tres diplomes. La natació adaptada és una mina de grans resultats des de fa anys a les grans competicions internacionals i el debut de Tòquio 2020 ha servit per comprovar-ho ràpidament. Miguel Luque i Toni Ponce han pujat al podi per estrenar un medaller que de ben segur anirà creixent els propers dies en natació.

El cas de Miguel Luque és extraordinari. El de Parets del Vallès, que tenia moltes ganes de dedicar un èxit a Tòquio 2020 en memòria del seu bon amic Sergi Mingote, ha guanyat la sèrie matinal i ha nedat a molt bon ritme la final dels 50 braça SB3 amb un temps final de 49.08. El guanyador ha batut el rècord del món de forma espectacular, però Luque ha sabut fer la seva cursa i remuntar fins a la medalla de plata. Els 50 braça són la prova estrella del vallesà, que obté una fita sensacional: és el sisè podi en aquesta modalitat que obté de forma consecutiva als Jocs Paralímpics. Sis Jocs disputats, sis medalles als 50 braça. Increïble. En total, és el setè podi que obté un veterà que mai falla a la cita amb les medalles.

Un cas ben diferent és el de Toni Ponce, cridat a ser un dels líders de la delegació catalana al Japó. El de Vilafranca del Penedès va debutar fa cinc anys a Rio en una altra categoria i amb un parell de diplomes celebrats amb alegria. Després de reclassificar-se per a la classe 5, aquest cicle ha demostrat ser un dels millors del món. Ponce ha debutat als 200 lliures S5, una prova en què ha marcat el millor temps de les sèries matinals i ha assegurat la plata a la final lluny del ritme de l’italià Bocciardo, molt superior i a ritme de rècord paralímpic. És un gran èxit per al del CN Sitges, que aconsegueix el seu primer podi als Jocs mentre afina la forma per a la seva modalitat estrella: la braça.

Doble medalla de plata per començar, doncs, amanida amb un sisè lloc de Núria Marquès als 400 lliures S9, la prova que va guanyar a Rio 2016 i que ha anat “abandonant” per prioritzar els estils, així com un altre diploma del veterà David Levecq als 50 lliures S10, que ha conclòs amb el vuitè lloc i la plaça anhelada de finalista. Lluny de la piscina també ha sumat un diploma el veterà ciclista Christian Venge, que formant tàndem amb Noel Martín ha sigut setè a la prova de persecució individual 4000 en categoria B, un test de cara a les proves en carretera que és on realment té opcions de podi.

De la jornada inaugural cal destacar la victòria lluitada de Jordi Morales al grup D davant el colombià José Vargas, per 12-10, 11-8 i 13-11 en un partit sofert però resolt clarament al marcador per 3 a 0 que li dona ales de cara a certificar el primer lloc de grup si és capaç de superar aquest dijous el germànic Schnake. A més, un Jordi Ruiz imprecís al principi i determinant al segon temps ha sigut una peça clau de la victòria de la selecció espanyola davant Corea del Sud anotant 16 punts en l’inici d’un torneig en què l’objectiu és la medalla.

Mapamundi de les medalles als Jocs Paralímpics de Tòquio 2020 per estats