Els Jocs Paralímpics exclouen els esportistes russos i bielorussos per evitar un boicot massiu

2 minuts de lectura
El clima bèl·lic mundial condiciona completament el món de l’esport, inclòs Beijing 2022.

Quan només queda un dia per a l’inici dels Jocs Paralímpics d’hivern els nervis, arreu, són a flor de pell. En una setmana marcada per les cancel·lacions d’esdeveniments esportius en territori rus i bielorús i per les sancions i exclusions aplicades de forma generalitzada a partir de la missiva del COI, aquest dimecres el Comitè Paralímpic Internacional va optar per bloquejar la presència de Rússia i Bielorússia a la cita de Beijing 2022 que és a punt de començar. El Comitè va optar per vetar els països però no els esportistes. És a dir, oferia a russos i bielorussos l’opció d’assistir als Jocs en condició d’esportistes neutrals, sense possibilitat de defensar el seu país, sense lluir la seva bandera ni escoltar el seu himne.

La decisió va sorprendre a la majoria de països que donaven per feta l’exclusió directa dels esportistes. En una jornada frenètica, el Comitè Paralímpic Internacional no va parar de rebre trucades per part de comitès paralímpics estatals. Alguns els demanaven reconsiderar la decisió presa i d’altres simplement els feien saber que boicotejarien els Jocs, seguint les directives donades pels seus governs. Davant d’un escenari de boicot massiu, el Comitè Paralímpic Internacional s’ha vist obligat a anunciar aquest dijous al matí a primera hora un canvi de postura que finalment deixa sense opció de viatjar a Beijing 2022 als esportistes russos i bielorussos.

El canvi de plantejament en menys de 24 hores ha comptat amb una llarga explicació per part del president del Comitè, Andrew Parsons, que ha reconegut que si no activaven l’exclusió la celebració dels Jocs Paralímpics de Beijing 2022 no hauria estat viable. Davant la immediatesa de l’inici de la competició, Parsons també ha fet pública la preocupació per l’ambient que hi havia a la vila olímpica després de fer saber que hi accedirien russos i bielorussos via equip neutral.

“És evident que l’escalada del conflicte ens ha situat en una posició impossible molt a prop d’iniciar els Jocs. Al Comitè som uns ferms defensors que la política i l’esport no s’han de barrejar. Ahir vam prendre una decisió amb l’objectiu de garantir la supervivència saludable del moviment paralímpic a llarg termini, però en les darreres 12 hores hem estat en contacte amb molts comitès membres que ens han fet saber que en cas de no reconsiderar la nostra posició hi hauria greus conseqüències per a Beijing 2022″.

Després d’incidir també en la seguretat dels esportistes i l’absència de conflictes durant la cita paralímpica, Parsons s’ha dirigit als 83 esportistes afectats per la decisió:

“Ens sap molt greu que les decisions dels vostres governs trencant la treva olímpica la passada setmana us afectin directament. Sou víctimes dels vostres governs. El vostre benestar sempre serà rellevant per a nosaltres.  No obstant, si la presència russa i bielorussa es mantenia a Beijing 2022 hi hauria hagut diverses nacions que haurien abandonat la prova i les Jocs no haurien estat viables, amb un impacte molt superior a la decisió actual”

Russos i bielorussos tenen un pes molt rellevant entre els esports paralímpics d’hivern. Fa quatre anys a Pyeongchang van sumar un total de 36 medalles, amb el comitè rus (competint com a equip neutral per les sancions per dopatge) finalitzant al segon lloc del medaller i amb el vuitè lloc final per a Bielorússia. Mentrestant, els vint esportistes i nou guies d’Ucraïna ja són a la Xina disposats a competir per les medalles malgrat la guerra que es viu al seu país. Fa quatre anys també van destacar a Corea del Sud amb el sisè lloc final al medaller.