La llarga lluita de Cécile Hernandez per ser a Beijing 2022

3 minuts de lectura
Aquest divendres se celebra la cerimònia inaugural dels Jocs Paralímpics de Beijing 2022.

L’única dona esportista del nostre país present als Jocs de la Xina aquest mes de març serà Cécile Hernandez. La rider nord-catalana és una gran estrella de l’esport paralímpic hivernal i continua sent la gran dominadora de la seva especialitat, el surf de neu LL1, ja sigui en la modalitat de banked slalom o de snowboard cross. Fa 20 anys va patir un atac d’esclerosi múltiple que li va deixar les cames paralitzades durant dos mesos. Després d’una dècada allunyada de l’esport, el 2013 va tornar a la càrrega amb el surf de neu adaptat i ràpidament va demostrar tenir un enorme talent en una disciplina que ja la va veure pujar al podi de Sotxi 2014.

Quan falten pocs mesos per què celebri el seu 48è aniversari l’esportista que porta el nom de l’estació d’esquí d’Els Angles arreu del món manté una competitivitat extraordinària en les grans competicions internacionals. De fet, fa unes setmanes es va proclamar campiona del món en snowboard cross i subcampiona mundial en banked slalom en la seva categoria. Quan la competició comença Hernandez és pràcticament imparable, i així ho confirmen els èxits i títols encadenats en mundials i copes del món en el darrer lustre que han enfilat fins a 11 la xifra de Globus de Cristall que ostenta a les seves vitrines.

Una categoria suprimida

La rider de Sant Esteve del Monestir establerta des de fa anys al Capcir, malgrat els seus èxits amb la taula de surf, ha viscut un autèntic calvari els darrers mesos per intentar participar als Jocs Paralímpics per tercera vegada. El que per currículum i palmarès recent hauria de ser un fet s’havia convertit en una exclusió de facto després que el Comitè Paralímpic Internacional eliminés la seva categoria (LL1) del programa dels Jocs. El motiu era la manca d’esportistes suficients en la categoria per tirar endavant la prova.

La decisió presa seguint el reglament de l’organisme era una possibilitat que totes les esportistes sabien que es podia prendre, però el que no esperaven és que no se’ls oferís cap alternativa. Cécile Hernandez i la nord-americana Brenna Huckaby, rival i companya en el surf de neu, van demanar poder competir en la categoria superior, LL2, on les esportistes tenen un grau de discapacitat menor al seu, o fins i tot en LL1 en categoria masculina, però el Comitè Paralímpic Internacional no ho va acceptar malgrat que Hernandez i Huckaby estaven disposades a partir amb desavantatge davant la resta de rivals. Des d’aquell moment, les dues esportistes van optar per esgotar totes les opcions per ser a Beijing 2022 fins que han aconseguit l’objectiu que tan anhelaven: tornar a ser als Jocs.

Victòria als tribunals

No ha estat un camí fàcil i la incertesa ha regnat durant uns darrers mesos intensos. Les esportistes han decidit utilitzar les vies legals al seu abast i acompanyades per l’advocat Christof Wieschemann, especialista en dret esportiu, han portat la decisió del Comitè Paralímpic Internacional als tribunals. Amb un decalatge pràcticament d’un mes, primer Huckaby i després Cécile Hernandez han guanyat el cas judicial en un tribunal i finalment els organitzadors dels Jocs no han tingut més remei que acceptar la seva inscripció en la categoria LL2. Pel camí, desenes d’esportistes es van mobilitzar demanant un canvi de postura de la institució paralímpica, que va viure amb fredor la derrota als jutjats.

De fet, el Comitè Paralímpic Internacional va emetre un comunicat lamentant la decisió del tribunal alemany de permetre la presència de Brenna Huckaby quan la nord-americana, a mitjans de gener, va guanyar el seu cas. L’organisme recordava que la seva categoria no complia amb el mínim de sis esportistes inscrites i el president Andrew Parsons afirmava que “estem sorpresos i molt decebuts amb la decisió del tribunal que mostra una manca de respecte a les normes de qualificació per als Jocs de Beijing 2022 i el desconeixement dels sistemes de classificació de l’esport paralímpic. És molt clar: els esportistes no poden competir en disciplines on no són elegibles i en aquest cas era en SB-LL1, no en SB-LL2“.

Candidata a doble podi

Més enllà de la preocupació formal del cas, el cert és que la victòria judicial recent de Cécile Hernandez de mitjans de febrer, ratificada finalment aquest dijous, un dia abans de la cerimònia inaugural de Beijing 2022, la portarà un cop més a uns Jocs Paralímpics d’hivern. Després de sumar un podi a Sotxi i dos medalles més a Pyeongchang, la nord-catalana ja ha anunciat que a Pequín vol lluitar per endur-se el seu primer or paralímpic malgrat competir contra rivals amb un grau menor de discapacitat al seu. El ritme de les seves baixades i el seu estat de forma magnífic d’aquesta temporada constaten que l’objectiu és possible. Aquest diumenge entra en competició en snowboard cross i això, sens dubte, ja és un primer èxit després de la llarga batalla lliurada durant els darrers mesos per ser als Jocs.