Una generació de joves talents sense Jocs

2 minuts de lectura
Aquest mes de juliol el Comitè Olímpic Internacional ha decidit anul·lar la cita olímpica per als més joves.

L’enrenou de suspensions i cancel·lacions d’esdeveniments esportius d’aquests dies (les més recents van des del Trail del Bisaura o la Marathon des Sables fins la temporda internacional de tennis de taula paralímpic) no impedeix que bona part del debat esportiu segueix rotant al voltant dels Jocs Olímpics. La cita de Tòquio 2020 prevista actualment per a l’estiu de 2021 continua guiant el calendari esportiu de milers d’esportistes d’arreu del món malgrat que les incerteses es mantenen plenament vigents. La pandèmia continua avançant i ha batut el rècord de persones que donen positiu per la covid-19 en un sol dia arreu del món i des del Japó els ciutadans cada cop tenen més recels sobre la cita olímpica, amb una enquesta en què una majoria de les persones participants asseguren que serien partidaris de cancel·lar-los. Mentrestant, de passada, els joves talents ja n’han sortit escaldats.

L’Olimpisme es manté ferm en què els Jocs se celebraran el 2021 i una de les conseqüències ha sigut la decisió presa fa pocs dies sobre el canvi de calendari global. Amb la cita hivernal concentrada el 2022 a Pequín i les cites estiuenques previstes per al 2021 a Tòquio i el 2024 a París, el COI ha decidit cancel·lar els Jocs Olímpics de la Joventut de 2022. Segons el seu president Thomas Bach, hauria sigut un calendari excessiu per al món olímpic. La baula feble de la cadena, doncs, és l’aposta pels esportistes de 14 a 18 anys que veuen com s’aparca el projecte iniciat el 2010. Els Jocs Olímpics de la Joventut de 2022 no es faran i, per tant, hi haurà vuit anys de transició entre la cita olímpica de Buenos Aires 2018 i els Jocs de 2026.

D’aquesta manera, una generació sencera de joves talents no podrà seguir les passes d’altres talents que van saber despuntar en primer terme als Jocs de la Joventut, com aquesta llista d’estrelles que vam recopilar fa un parell de mesos a la Fosbury. Una generació que farà el salt directament als Jocs Olímpics en majúscules tal com es feia abans i una altra que ara encara és molt petita (entre 8 i 12 anys) per saber on serà d’aquí a sis anys.

Àfrica, fins el 2026

La decisió del COI té una altra derivada que convé tenir ben present: el continent africà continuarà essent durant quatre anys més un territori lliure d’olimpisme. Dakar va ser la ciutat escollida per acollir els Jocs de la Joventut de 2022 trencant probablement la darrera barrera que li mancava el COI i l’organisme presidit per Bach ha negociat amb el govern senegalès que la capital del seu país es mantingui com a seu per a l’edició de 2026. D’aquesta manera, els propers Jocs de la Joventut se celebraran a l’Àfrica, que per primera vegada acollirà una competició olímpica. La cita arribarà amb un retard de quatre anys.