El COI avala la candidatura Pirineus-Barcelona per al 2030

3 minuts de lectura
Un informe del Comitè Olímpic Internacional accepta la candidatura catalana per als Jocs de 2030

La candidatura olímpica d’hivern ja fa pràcticament 9 anys que va començar a formar part de l’agenda política del país. El mes de gener de 2010 Jordi Hereu, alcalde socialista de Barcelona, anunciava en un acte al Museu Olímpic i de l’esport un projecte per presentar una candidatura per als Jocs Olímpics d’hivern de 2022. Ràpidament els Jocs es van convertir en una idea polèmica: oposició rotunda d’alguns, ridiculització d’altres, satisfacció de part del territori i d’algunes institucions esportives. Els possibles Jocs d’hivern catalans van néixer envoltats de polèmica però ja fa temps que han deixat de ser considerats un projecte llunàtic per analitzar al detall les opcions reals de presentar una proposta que compti amb el suport ciutadà.

L’Ajuntament de Barcelona ha estat una peça clau de tot aquest procés, que ara lidera la Generalitat de Catalunya. Després de molts alt-i-baixos, la possible candidatura s’ha mogut entre el 2022 i el 2026 abans d’anar a raure al 2030. La Federació Catalana d’Esports d’Hivern també ha posat cos i ànima en consolidar una proposta que acaba de rebre el primer vist-i-plau del COI.

En una assemblea duta a terme a Buenos Aires, on aquest cap de setmana han començat els Jocs Olímpics de la Joventut, el COI ha entregat a la delegació catalana present a l’Argentina l’informe del consultor suís Gilbert Felli, que fa un mes va fer una visita a Catalunya per comprovar l’estat del projecte.

No tot és neu: el representant del COI va visitar la pista coberta d’atletisme de Sabadell / Ajuntament de Sabadell

Aquest primer informe és favorable a la candidatura Pirineus – Barcelona 2030 i obre la porta a continuar endavant amb el projecte. No és un aval definitiu, però el fet de rebre impressions positives també dona pas a una segona fase en què consultors del COI participaran amb els responsables de la candidatura de concretar una proposta operativa per poder acollir els Jocs d’hivern. Gilbert Felli va trepitjar durant el mes de setembre el terreny del que haurien de ser les principals infraestructures dels Jocs a Catalunya. Instal·lat en una nova fase que vol evitar els projectes faraònics i sense ús esportiu que deriva en instal·lacions decadents (ho hem vist recentment a Rio, Atenes o Sotxi), el COI analitza ara els projectes en funció de la seva sostenibilitat.

Superada la primera pedra de toc, arriba ara el moment de preparar un projecte detallat on s’associï cada prova del programa olímpic amb una instal·lació concreta i on s’entrin a valorar tots els detalls operatius per fer possible els Jocs. És en aquesta fase on es podria confirmar que els Jocs podrien anar més enllà de Catalunya amb alguna prova de gel (luge, bobsleigh, skeleton) fora del territori per evitar construir noves instal·lacions sense un ús garantit en el futur.

El president Quim Torra, el passat mes de maig, donant suport al projecte olímpic a La Molina / FCEH

Un projecte que avança

Gerard Figueras, secretari general de l’esport, ha explicat el resultat de l’informe a diversos mitjans. Recollim part del seu missatge a TV3 i RAC1:

“Un esdeveniment d’aquesta dimensió va molt més enllà de l’esport, una oportunitat per situar Barcelona i especialment els Pirineus com un territori esportiu de primera fila als ulls del món. És un projecte que s’ha de cuidar que requereix la complicitat de tothom. L’informe del COI diu, bàsicament, que estem preparats tècnicament per acollir uns Jocs i ens insta a presentar una proposta detallada. Confirma que ja tenim molta estructura esportiva de gel i de neu entre Barcelona i diferents indrets del Pirineu i recalca que el projecte va en la línia d’apostar per uns Jocs sostenibles que s’adaptin al territori que els acull i no al revés.Cal fugir de la idea de fer una inversió gran en infraestructures que després no es faran servir, sinó fer uns Jocs que deixin un llegat en forma de cultura esportiva”
Gerard Figueras i Toni Reig, amb Maria José Rienda, reunits a principis de setembre / Felipe González

Si la feina tira endavant, manté el suport del COI i és capaç d’unir a totes les institucions implicades (a hores d’ara, des de l’estat espanyol fins a l’ajuntament de Barcelona), la candidatura podria formalitzar-se oficialment d’aquí a tres anys.

Sabies que… un informe recent de la UFEC indica que la majoria de clubs esportius de Barcelona són partidaris que la ciutat presenti una candidatura olímpica d’hivern? A la pregunta: “estarien d’acord en que Barcelona hauria de competir per aconseguir els Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus?” un 77,7% va respondre que sí. Un 14,9% del sector s’hi oposa i un 7,4% no té una opinió formada sobre aquest tema.