El COC demana l’adhesió al Comitè Olímpic Internacional si Catalunya és independent

2 minuts de lectura
Aquest dimecres s’ha donat a conèixer el contingut d’una carta que el Comitè Olímpic de Catalunya (COC) ja ha adreçat al Comitè Olímpic Internacional (CIO).

En el seu escrit, l’organisme esportiu català informa el Comitè Olímpic Internacional (COI) sobre la situació política i social que viu el nostre país i li fa saber que iniciarà els tràmits oportuns per ser-ne un membre de ple dret en el cas que Catalunya esdevingui un Estat independent arran del resultat del referèndum de l’1 d’octubre. El president del COC, Gerard Esteva, ha explicat el text de la missiva en una roda de premsa al Museu Colet de Barcelona, acompanyat pel Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, que també ha signat la carta.

signatura
Gerard Figueras i Gerard Esteva signant la carta. Fotos: Jordi Estruch

Durant l’acte, Gerard Esteva ha explicat que si l’1-O hi ha “un sí majoritari” a la independència de Catalunya, “el COC ja reuniria totes les condicions per esdevenir un membre de ple dret del Comitè Olímpic Internacional”. En aquest sentit, ha puntualitzat que, “si Catalunya és un estat independent, el Comitè Olímpic Espanyol (COE) no té per què oposar-s’hi”, ja que en cap cas s’estaria deixant d’acomplir el que marca la Carta Olímpica. Segons ha destacat Esteva, l’ingrés del COC al COI seria bo tant per l’esport català com per l’espanyol “perquè tots dos podrien disposar de més representants als Jocs i tenir més possibilitats de medalla”, i ha recordat que la participació dels esportistes per un estat o l’altre serà lliure: “Els ciutadans de Catalunya gaudiran de la doble nacionalitat de la mateixa manera que la tenen molts esportistes actualment i han d’escollir. Per la nostra part no hi haurà cap tipus de pressió. Tenim prou base per a ser competitius”.

Per la seva banda, Gerard Figueras ha posat èmfasi en el suport del govern de Catalunya, que dona molta més força al missatge de la carta: “Avui l’esport català és un sol home que aglutina els àmbits privat i públic. És bo que el COI ho pugui saber”. El Secretari General de l’Esport ha explicat que la carta és “una comunicació formal” on s’expressa l’interès de Catalunya de ser reconeguda pel COI “si esdevé un estat independent”. Tot i això, està convençut que la voluntat catalana és sabuda: “Hi ha hagut contactes informals amb comitès olímpics d’altres països en el marc de la commemoració del 25è aniversari dels Jocs de Barcelona”. Esteva ha afegit que la resposta general és que veurien l’ingrés de Catalunya “amb simpatia i normalitat si som independents”.