Andorra: radiografia d’esportistes olímpics a Tòquio

1 minut de lectura
Aquest divendres comencen els Jocs Olímpics de Tòquio i Andorra n’és protagonista.

Fa unes setmanes alertàvem que Andorra ha optat per enviar una delegació molt reduïda al Japó. De fet, la més petita des de l’any 1984 ja sigui en uns Jocs Olímpics d’estiu o d’hivern. Només dos andorrans participaran a les competicions esportives dels Jocs.

Piragüisme en aigües braves

Mònica Dòria portarà la bandera del país durant la cerimònia inaugural i és l’estrella de la delegació. A Tòquio competirà en la modalitat de K-1, una disciplina en què ja ha destacat en l’àmbit internacional en el darrer cicle olímpic i en què té condicions per seguir progressant i mantenir la condició d’esportista olímpica d’aquí a tres anys a París. Seria una gran sorpresa que Dòria es pengés una medalla als Jocs, però té talent suficient per encadenar bones baixades i lluitar per entrar a la final i acabar els Jocs entre les deu millors. Tot dependrà de la seva adaptació al traçat en una disciplina en què de vegades les grans favorites queden fora de joc a la primera en saltar-se una de les portes del recorregut.

Atletisme

L’altre andorrà present als Jocs és Pol Moya, que repeteix presència olímpica després de debutar als Jocs de Rio fa cinc anys. Moya arriba en bona forma després de batre el rècord estatal dels 1.500 metres, tot i que la seva prova estrella són els 800. A Tòquio el migfondista farà la cursa de la doble volta a l’estadi gràcies a una invitació de l’organització i de guanyar el selectiu intern davant Nahuel Carabaña. L’objectiu passa per competir de la millor manera possible i, si enganxa una sèrie ràpida, apropar-se a la seva millor marca personal, inferior a l’1:47.00.

Sabies que… el camí cap als Jocs ha estat farcit de polèmica?

El Comitè Olímpic Andorrà i la Federació Andorrana de Natació s’han tirat els plats pel cap abans dels Jocs. Bernat Lomero i Nàdia Tudó tenien una invitació per ser olímpics per part de la Federació Internacional, però finalment s’ha imposat el criteri de no accedir als Jocs en no fer la mínima B que els havien reclamat malgrat nedar més ràpid que ningú a la història del país en els darrers mesos.
El País dels Pirineus també comptarà amb diversos esportistes residents que defensaran els colors d’altres seleccions, especialment en la modalitat de ciclisme.