Àfrica serà seu olímpica per primera vegada el 2022

1 minut de lectura
El Comitè Olímpic Internacional ha anunciat aquest dilluns que el Senegal acollirà els propers Jocs Olímpics de la Joventut

Ha arribat el moment d’Àfrica“. Amb aquestes solemnes paraules Thomas Bach, president del COI, va anunciar ahir la designació de Dakar com a seu dels Jocs Olímpics de la Joventut de 2022. Hauran passat 126 anys des del naixement de l’olimpisme modern per arribar a posar els peus, finalment, en territori africà. Qui sap si serà un pas previ a una candidatura al màxim nivell en els propers anys.

Senegal ha enviat una extensa delegació a Buenos Aires, seu dels Jocs de la Joventut que s’acabaran el proper 18 d’octubre, per visibilitzar la importància de rebre una designació olímpica per al seu país i el conjunt del continent. Amb la presència del president del país, la candidatura guanyadora ha acabat imposant el seu projecte davant de la resta d’estats africans que s’havien presentat: Tunísia, Botswana i Nigèria. El COI volia trepitjar Àfrica i només calia resoldre la incògnita de l’indret que acabaria essent la seu definitiva.

Que els Jocs de la Joventut són un banc de proves de l’olimpisme és evident. Ho constaten les seus escollides fins ara: Singapur, Nanjing, Buenos Aires i Dakar. Ni Europa ni l’Amèrica del Nord han tingut protagonisme en una cita de menor impacte en tots els sentits i que obre nous horitzons, encara que cal dir les tres edicions hivernals només han trepitjat territori europeu. En el cas de Dakar, el COI ha valorat l’estabilitat de la ciutat i del país i les conseqüències positives que pot tenir la cita olímpica a llarg termini per al Senegal, que aprofitarà l’esdeveniment per concloure la construcció d’un estadi amb capacitat per a 50.000 persones com a epicentre del campionat.

La cita es disputarà al tram final de la primavera (maig-juny) en l’època en què les malalties tropicals compten amb el risc més baix de contraure’s i trenca una dinàmica d’oblit del continent “pobre” que ja feia dècades que diverses veus convidaven a revertir. El COI també recalca que els països africans compten amb una població molt jove i que és un indret idoni per a acollir uns Jocs d’aquestes característiques.

Seus Olímpiques històriques fins el 2028 per continents

Europa: 34
Amèrica del Nord: 12
Àsia: 9
Amèrica Llatina: 3
Oceania: 2
Àfrica: 1