99 dies per l’estrena dels nous campionats d’Europa

2 minuts de lectura
Del 2 al 12 d’agost els amants de tot l’altre esport tenen una cita amb el millor esport d’elit europeu a Glasgow i Berlín.

Queden menys de 100 dies per què s’estreni una de les grans novetats de l’esport d’elit d’aquest 2018. A remolc d’experiències d’èxit com els Jocs Panamericans, els Jocs Asiàtics o els de la Commonwealth, Europa ha viscut durant dècades amb un calendari anàrquic en què cada esport ha programat la cita més important de l’any mirant-se el melic. Després d’uns quants intents no reeixits, això comença a canviar aquest estiu.

Durant onze dies les principals cadenes televisives públiques europees (BBC, RAI, TVE o France Television) emetran en directe aquests “jocs en miniatura” que comptaran amb el clàssic programa d’atletisme a Berlín i amb diverses cites poliesportives a Glasgow: natació, natació artística, salts d’aigua, golf, gimnàstica artística, rem, ciclisme (en ruta, en pista, BMX i BTT) i triatló. Amb una participació que rondarà els 4.500 esportistes en aquesta primera edició (3.000 a Glasgow i 1.500 a Berlín), els campionats d’Europa neixen a partir de l’acord firmat el 2015 entre federacions i organismes punters de cada esport cansats de competir en el calendari d’estiu sense un objectiu comú.

Entre Jocs Olímpics i Jocs

Els Campionats d’Europa es disputaran cada quatre anys, a mig camí dels Jocs Olímpics d’estiu (la propera edició serà el 2022), encara que bona part d’aquestes disciplines mantindran els seus europeus anuals o bianuals tal com havien programat fins ara.

EC Logo

L’únic canvi real, per entendre’ns, és unificar les competicions en una ciutat (dues per començar), amb un potencial comunicatiu molt més gran (algun estudi ja apunta que l’atletisme, que a la pràctica no ha fet cap modificació respecte a estius anteriors, guanyarà un 20% d’audiència pel sol fet d’estar emmarcat en una competició multiesportiva de més abast) i amb una estratègia de màrqueting conjunta que també repercuteix en l’aficionat: qui vagi a Glasgow del 2 al 12 d’agost viurà uns Jocs reduïts però amb múltiples ofertes de primer nivell de tot l’altre esport.

Convé no confondre els Campionats d’Europa amb els Jocs Europeus, una competició nascuda el 2015 i que també se celebrarà cada quatre anys i que està organitzada pels comitès olímpics amb la voluntat de perllongar la tradició olímpica a cada continent. La primera edició celebrada a Azerbaidjan va comptar amb un baix nivell competitiu en bona part de les disciplines inscrites. El 2019 se celebraran a Bielorússia.

Una cita plena d’estrelles

El gran al·licient d’aquests primers campionats d’Europa és la presència garantida de grans estrelles de l’esport mundial. El prestigi de disciplines clàssiques com l’atletisme, la natació, el ciclisme o la gimnàstica permetrà als aficionats gaudir simultàniament de noms que sens dubte seran medallistes a Tòquio 2020. Esportistes com Mireia Belmonte, Adel Mechaal o Mario Mola tindran allà un dels grans objectius d’aquest 2018. També hi haurà algunes absències destacades al programa dels europeus. Sense anar més lluny, el waterpolo, que té programat el campionat d’Europa a Barcelona del 14 al 28 de juliol i que podria ser un dels esports que s’afegís als nous campionats a partir de 2022.

sports_programme-01