Idees per al confinament: tria de documentals esportius!

4 minuts de lectura
És probable que, ni que sigui a mode d’apreciació, aquests dies de confinament ens sembli que passen més lents. Cada dia té 24 hores, cada hora compta 60 minuts i cada minut, al seu torn, 60 segons. Però l’avorriment i el tedi del confinament pot acabar per alterar la percepció i semblar-nos que no podrem com omplir tantes hores.

Des de la Fosbury estem intentant anar enumerant diferents idees per al confinament i avui ens fixem en documentals de tot l’altre esport que si fins ara havíem acumulat a la sempre eterna llista de ‘pendents’ ara podem trobar el moment per recuperar-los.

Us en proposem alguns

1. Ícarus, el dopatge a la pantalla

El documental de Netflix que li va valer el primer premi Oscar de la història de la plataforma ens requerirà amb un punt viu, no l’entomem massa tard, perquè té teca. Ens explica la cruesa i la tramoia del món del dopatge, tan present com a xacra i inevitablement lligat sempre al món del ciclisme.

Hi trobarem la història d’un ciclista nord-americà que juntament amb un científic rus destapen un escàndol de dopatge en el país del segon, un extrem que el mateix Vladimir Putin voldrà amagar. El documental que senta les bases de les sancions internacionals a l’esport federat rus. Indispensable per entendre l’esport d’avui.

2. Free Solo, el vertigen

Els temps de confinament són durs per la molta gent aficionada a l’escalada de casa nostra. Els rocòdroms estan tancats, no es pot anar a la muntanya i les xarxes són prolífiques en gent improvisant escalar per dins de casa, a través del passadís o similar. Però hi ha un documental els pot reconciliar perquè, bàsicament, fa experimentar a tothom el que se sent en el màxim exponent del vertigen.

Free Solo és el documental que narra la gesta d’Alex Honnold en escalar sense cap mena d’ajuda la formació rocosa vertical “El Capità”, situada dins del Parc Nacional Yosemite d’uns 900 metres d’altura. Va ser el primer escalador a aconseguir-ho. El podem trobar a Amazon Prime.

3. El gran salt, pels drets LGTBI a l’esport

No ens cal fer quilometrades ni canviar de llengua per trobar documentals que ens puguin sacsejar. No és d’aquest any, però segueix ben vigent tot el que explica i com ho contextualitza ‘El gran salt’, que ens servirà a més per veure com un treball universitari pot ser digne i com amb recursos no professionals es pot elaborar un producte de primer qualitat. Estem parlant d’un Treball de Final de Grau i el mèrit i l’autoria correspon a Àlex Benítez, Biel Roquet i Pere Simon. “El gran salt | L’homosexualitat en el món de l’esport”, es un treball documental, extens i complert en format audiovisual que tracta els problemes, dificultats i particularitats pròpies del col·lectiu LGTBI en el món de l’esport d’elit, així com la importància de la imatge d’estructura de família tradicional per a la carrera d’una professional de l’esport. I està penjat sencer.

4. ‘Fora de joc’, els entrebancs a les seleccions catalanes

Seguim les recomanacions també anant una mica enrere en el temps però sense moure’ns del prisma català. Quan tot l’esport de competició està aturat és bon moment per remirar el passat i deturar-nos en els episodis més rellevants del que portem de serial. Aquest és l’exercici que podem fer arran de ‘Fora de Joc’, un documental que va promoure ña Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes que aprofundeix en les maniobres del govern espanyol contra l’oficialització de les seleccions esportives catalanes.

El propòsit del documental és “mostrar, a través de testimonis, fets i documents, els entrebancs polítics que ha viscut l’esport català a fi d’evitar el seu reconeixement internacional”. El cas de la Federació Catalana de Patinatge, admesa provisionalment al si de la Federació Internacional d’aquest esport al març del 2004 i expulsada un any i mig després a causa de les pressions polítiques espanyoles, és l’eix central del documental.

 

5. ‘Navratilova y evert: amigas y rivales’, història del tennis

A can Movistar hi ha una prolífica base de documentals amb rerefons esportius. D’internacionals o d’àmbit estatal, ja que la factoria associada al programa ‘Informe Robinson’ en sí mateixa ja es valdria d’un article amb recomanacions. Ja ho farem dies més endavant. N’hi ha prou amb mirar l’historial per contemplar i indignar-se amb el biaix de gènere existent pel que pertoca recomanar-ne un dels pocs que té en dones les seves protagonistes. Val la pena el ‘Navratilova y Evert: amigas y rivales”.

Martina Navratilova i Chris Evert van jugar durant 16 anys més de 80 partits. Durant 12 anys les dues es van alternar com a triomfadores en la classificació mundial. Aquest documental explora l’amistat i rivalitat de dues de les millors tennistes de tots els temps.

6. Hermanos y enemigos

Un dels documentals que també podem trobar a Movistar –i també, amb una cerca picaresca, fora d’aquest operador– és antic, de fa 10 anys, però segueix posant la pell de gallina. És ‘Once Brothers’ que aquí es va traduir per ‘Hermanos y enemigos’. I qualsevol persona que cregui que s’estima el bàsquet se l’ha de mirar sens falta. L’amistat feta malbé entre Petrovic i Divac, explicada per aquest segon.

En un relat sincer, simple i fins i tot rudimentari, Divac explica com la seva gran amistat amb el croat Drazen Petrovic es va arruïnar a causa de la guerra dels Balcans. Dos companys d’equip i amics personals esdevenien enemics per la misèria de la guerra. Poc després, el 1993, Petrovic, un dels millors jugadors europeus, que estava triomfant en l’NBA igual que Divac, va morir en un accident de trànsit. A la pel·lícula Divac busca refer el camí de la reconciliació. Sense Petrovic, és clar.