Esport i sèries: Secretariat, l’heroi de Bojack Horseman

3 minuts de lectura
Bojack Horseman és una de les millors sèries produïdes per Netflix i també té el seu peculiar heroi esportiu.

A La Fosbury no ens fixem massa en les curses de cavalls, però en una sèrie de dibuixos animats en què els protagonistes són cavalls, humans, gats, gossos i espècies animals de tota mena entenem que és absolutament pertinent que ens fixem en una estrella de les curses de cavalls com a element esportiu per gaudir durant la sèrie. Sis temporades donen per molt i òbviament tot l’altre esport té diverses aparicions d’interès durant la història de Bojack Horseman, però és sens dubte el personatge de Secretariat el que val la pena conèixer a fons per la seva condició d’heroi d’infància del cavall protagonista de la sèrie.

A grans trets, per qui no conegui la sèrie, Bojack Horseman és la història d’un cavall que havia protagonitzat una famosa sèrie televisiva als anys 90 i que lluita per recuperar la fama a Hollywoo. Un personatge que comença com una caricatura i que acaba essent un dels més complexos que hem vist en qualsevol sèrie per a adults, amb moments que et fan riure de valent i altres que t’esquincen l’ànima. Al llarg de la sèrie també descobrim les neures, neguits i il·lusions de la Diane, la Princess Carolyn, en Todd o Mister Peanutbutter i el progressiu declivi d’un protagonista que sempre es pot enfonsar una mica més quan ja sembla estar al pou.

Secretariat, el cavall real que va guanyar la triple corona
Secretariat, el cavall real que va guanyar la triple corona

En qualsevol cas, és al darrer capítol de la primera temporada quan coneixem el personatge de Secretariat, un famós cavall de curses que havia sigut l’heroi d’infància d’en Bojack Horseman. El capítol comença amb un flashback de 1973 en què Secretariat és el convidat d’un programa televisiu com a recent guanyador de la Triple Corona assolint una proesa que feia 25 anys que no s’aconseguia i marcant rècords que encara es mantenen actius en l’actualitat. Cal dir que això és absolutament cert: Secretariat és un cavall que va guanyar la Triple Corona el 1973 a la vida real quan tenia tres anys i és considerat un dels millors cavalls de curses de tots els temps. Com passa en altres casos la sèrie té l’encert de barrejar ficció i realitat i porta les històries al seu terreny amb girs de guió que generen un camí ben diferent per a Secretariat.

Durant l’entrevista al programa televisiu Secretariat respon la carta d’un jove Bojack Horseman que li demana consell sobre què fer quan està trist. Secretariat li respon que sovint ell també estava trist però que va començar a córrer i es va sentir millor. Per aquest motiu li recomana que corri i miri endavant, però el petit Horseman no pot escoltar la resposta per una discussió a casa seva. Un d’aquells moments que podria haver estat clau a la vida de Bojack Horseman i que no ho és.

Secretariat té moltes similituds amb el Bojack adult, amb una actitud empàtica i riallera en públic com a referents socials i alhora amb una vida privada marcada pel descontrol, l’autodestrucció i els excessos de la fama. A la sèrie l’estrella de 1973 havia enviat un any abans al seu germà a la guerra del Vietnam a canvi de donar suport al govern Nixon i se sent culpable de la seva mort allà. També practica apostes il·legals a les seves curses i quan això es descobreix cau en una depressió profunda que el porta a suïcidar-se pocs mesos després de l’entrevista televisiva, devastant la moral del jove Bojack.

Molts anys després Bojack Horseman interpretarà el personatge de Secretariat en una pel·lícula que serà un dels elements centrals de la trama durant la part central de la sèrie.

Més enllà d’honors diversos i estàtues, el Secretariat real també compta amb una pel·lícula produïda per Disney l’any 2010 que com a curiositat principal va comptar amb la presència de l’actriu Margo Martindale, que s’interpreta a si mateixa a la sèrie Bojack Horseman com una actriu secundària absolutament memorable.