Sander Baart, superant tots els obstacles als Jocs de Rio / Fotografia: Morgan Treacy

Sander Baart, la perla inesperada del Polo

3 minuts de lectura

El Reial Club de Polo de Barcelona ha començat la temporada 2016/2017 de forma imparable. 6 victòries en els primers 6 partits de lliga amb triomfs de prestigi davant el CD Egara o bé l’Atlètic Terrassa, dos dels seus principals rivals en la disputa pels títols estatals. A la EHL, la màxima competició europea, té la presència garantida al KO16 que es disputarà a mitjans d’abril de 2017. I l’entrenador del projecte guanyador dels darrers anys (3 lligues en les darreres 4 temporades), Carlos García Cuenca, ha anunciat recentment que amplia la seva vinculació al capdavant de l’equip barceloní d’hoquei herba.

Si repassem la plantilla que consta a la pàgina web oficial de l’EHL observem que al Polo li falta un dels seus puntals. És lògic: la seva arribada es va confirmar a última hora i amb tota la probabilitat l’EHL ja havia penjat les plantilles a la seva web. Ens referim a Sander Baart, el jugador que va viure 10 dies d’autèntica bogeria fa menys de dos mesos.

14370446_1469826539700562_686673493099762277_n
Sander Baart, el dia de la seva presentació amb el RC Polo

Una estrella internacional

Sander Baart té una història peculiar. Nascut el 30 d’abril de 1988 a Edegem (Bèlgica), va créixer com a holandès en una família belga. Transcendint les fronteres entre Holanda i la Bèlgica flamenca, Baart va començar a destacar en l’hoquei herba de ben petit. La selecció belga s’hi va fixar i el va convocar per a l’Europeu sub 16. Es va endur l’or. Més endavant, Baart va optar per defensar la característica samarreta taronja d’Holanda i va començar a ampliar el seu palmarès amb un or i dues plates encara en categories inferiors.

Des dels seus inicis fins a dia d’avui, consolidat com un dels jugadors claus de la potent selecció holandesa, Baart s’ha proclamat campió d’Europa de clubs i de seleccions, s’ha penjat una medalla olímpica i s’ha convertit en una de les referències tant de la lliga holandesa com de la lliga índia. Aquest estiu, després del quart lloc difícil de pair als Jocs Olímpics, havia decidit tornar a Bèlgica, a l’Anvers, al club on va aprendre a fer anar l’estic als 6 anys.

El malson de la burocràcia

El RAHC (R. Anvers Hoquei Club) el va acollir amb els braços oberts. El fitxatge de Baart era la gran aposta per a la nova temporada per donar un salt de qualitat en totes les competicions. Malauradament, l’etapa belga va convertir-se en un vist i no vist. Després de debutar amb derrota per 5 a 2 en el primer partit de lliga (11 de setembre), la Federació d’Hoquei de Bèlgica va anunciar que Sander Baart estava inhabilitat per competir a la màxima competició estatal durant tota la temporada perquè el club no havia inscrit la seva fitxa federativa en el termini legal establert.

Sander Baart, superant tots els obstacles als Jocs de Rio / Fotografia: Morgan Treacy
Sander Baart, superant tots els obstacles als Jocs de Rio / Fotografia: Morgan Treacy

Excusat en un horrible punt 8è del reglament federatiu, el dia 16 de setembre el retorn a casa de Baart es convertia en un infern. L’equip belga va presentar al·legacions, però l’holandès ja no va poder jugar el partit del 18 de setembre i dos dies més tard, el dia 20, anunciava oficialment que la burocràcia havia guanyat. Amb la lliga començada, ja no podia fitxar per cap altre equip belga. Tampoc podia tornar a Holanda, amb la competició ja iniciada i amb un reglament similar. Membre de la selecció holandesa, l’amenaça de restar un any inactiu va caure com una llosa sobre seu. No s’ho podia permetre.

El RC Polo, un acord win-win

Menys de 48 hores després, el Reial Club de Polo de Barcelona anunciava l’arribada de Sander Baart. Un fixtatge finançat amb un patrocini exclusiu d’una empresa privada, Exin Group, que convertia l’holandès en la seva imatge esportiva durant un any. L’acord de Baart i el Polo és especialment satisfactori per les dues bandes. El club barceloní ha sumat un jugador amb un talent i una experiència molt difícils d’igualar arreu del món. Amb l’adquisició de Baart, la plantilla del Polo és una de les més fortes que recordem en els darrers anys, amb jugadors internacionals i campions amb l’Argentina i amb la selecció espanyola.

cuqyqwfweaifmfa

De la seva banda, Sander Baart juga en una lliga potent europea, en un club que vol competir per tots els títols i que té ganes de superar el seu llistó a la millor competició continental. A més, torna a compartir equip amb David Alegre, amb qui ja va jugar a Holanda i a l’Índia. El dia de l’anuncia era el 22 de setembre. Tres dies més tard, Baart va debutar a la lliga contra el Barcelona.

Entre el 16 i el 25 de setembre, Sander Baart va viure instal·lat en una muntanya russa. L’holandès, però, s’ha adaptat a les circumstàncies i s’ha convertit ràpidament en una peça clau en els esquemes de García Cuenca. Ha marcat en 3 dels 6 partits disputats i torna a mirar el futur ple d’esperança.

* El primer gol de Baart amb la samarreta del Polo, celebrat efusivament pel mateix jugador a través de Facebook.