Dissabte vinent, Aintree (Liverpool) acollirà un any més la Grand National, la cursa de cavalls més cèlebre, amb prop de dos-cents anys d’història. Els experts coincideixen a destacar que poques vegades el ventall de possibles guanyadors ha estat tan obert com en aquesta ocasió
La Grand National compta amb quaranta cavalls participants seleccionats d’un grup de 110. En funció de la seva edat, trajectòria i darreres actuacions, se’ls assigna un pes addicional (handicap) que pretén anivellar la competició al màxim, atorgant més pes als millors cavalls. Per aquest motiu, mai ha estat senzill preveure el guanyador de la Grand National. De fet, una de les principals gràcies d’aquest esdeveniment és el gran nombre de participants, la llarga durada i l’alçada dels obstacles, que fa que l’exigent recorregut penalitzi el més mínim símptoma de fatiga amb una caiguda. Tot i així, cada any s’escriu molt durant els dies previs sobre qui es pot endur el triomf, en part degut als milions de lliures en apostes que arrossega la competició.
Per fer-ho encara més complicat, cal tenir en compte que cadascun dels quaranta competidors és en el fons el producte d’un sistema de quatre variables: el propietari del cavall, l’entrenador, el genet i el propi animal. La combinació d’aquests quatre elements dóna lloc a candidatures especialment pensades que fan les anàlisis prèvies a la Grand National un autèntic tema d’experts.
El clima marca les apostes
A dia d’avui, les previsions apunten que el sol lluirà amb força a Aintree a les 5:15pm (GMT+1) de la tarda de dissabte, hora de la sortida. A més, no es preveuen pluges destacades durant la setmana, fet que fa preveure un terreny ben sec. La meteorologia té un gran impacte en les possibilitats dels diferents participants ja que els cavalls – i alguns especialment – són sensibles a l’estat de l’hipòdrom. Els experts coincideixen en afirmar que una cursa sota la pluja amb el terra tou podria alterar per complet les possibilitats dels principals favorits.
Les apostes d’enguany les encapçala Vieux Lion Rouge, setè en l’edició del 2016 i en excel·lent forma aquesta temporada. Seria una bona aposta tot i que alguns experts apunten que a dia d’avui s’està pagant la seva victòria a un preu massa baix tenint en compte les possibilitats reals que té. Al llarg de la història, només el 15% dels qui encapçalaven les apostes s’han acabat proclamant vencedors a la línia d’arribada.
L’aposta Fosbury
Sempre és arriscat, fer – i sobretot deixar per escrit – les previsions de cara a un esdeveniment d’aquestes dimensions. Sense anar més lluny, a l’edició del 2016 molt pocs havien apostat per Rule The World, qui va endur-se la victòria en el darrer rush. En el moment de la sortida, les apostes per ell es fixaven en un discret 33 a 1.
https://youtu.be/XqpzVHxSADA?t=5s
Però a la Fosbury ens agraden els reptes i per aquest motiu us deixem la nostra previsió de cara als cinc primers classificats.
1. Cause of Causes
Entrenat pel prestigiós irlandès Gordon Elliot. Va ser guanyador el mes passat al Cheltenham Festival per tercera vegada, sense que això afectés el seu handicap per aquesta cursa, ja que ja estaven definits els pesos per Aintree.
2. The Last Samuri
Segon classificat en l’edició de 2016. Està en plena forma però el handicap ha estat especialment dur amb ell. El situem de nou a la porta de la glòria.
3. Raz de Maree
Potser el cavall en millor forma d’aquesta temporada. Tot i així, té 12 anys, una edat un pèl avançada per la Grand National del segle XXI. De fet, en els últims vint anys només en una ocasió un cavall de dotze anys ha aconseguit imposar-se a la línia final. Creiem que aquesta vegada, per poc, no serà la segona.
4. Definitly Red
Té moltes possibilitats tot i que el seu entrenador no és un entusiasta d’Aintree. De fet, ha mantingut dubtes fins a darrera hora sobre la seva participació ja que considera que el traçat no s’adequa a les característiques del cavall.
5. Vicente
Guanyador de la Scottish Grand National el 2016. El bon temps el pot afavorir per situar-se entre els primers.