Diversos medallistes olímpics, protagonistes del 109è CSIO Barcelona

3 minuts de lectura
Els tres primers dies d’octubre arriben amb un cartell de luxe a la 109a edició de la competició barcelonina.

El CSIO Barcelona torna a ser protagonista després de l’obligada aturada de 2020 arran de la Covid-19. La prova centenària organitzada pel Reial Club de Polo de Barcelona torna a convertir la capital catalana en l’epicentre de l’hípica mundial amb un ampli programa d’activitats i competicions que compta amb la final de la Copa de Nacions Longines de Salts com a cirereta del pastís. Aquest circuit té un enorme prestigi entre els millors genets i amazones del món i així ho reflecteix la llista d’inscrits, que compta amb alguns dels grans protagonistes d’aquest 2021.

L’any olímpic ha marcat el calendari de l’hípica i mentre alguns esportistes i cavalls han optat pel descans després de Tòquio 2020, la majoria d’ells s’han mantingut actius per afrontar aquesta final en el marc del CSIO Barcelona en les millors condicions possibles. Així doncs, no és d’estranyar que aquesta 109a edició d’un torneig esportiu històric al nostre país compti amb diversos medallistes olímpics al Japó. És el cas del neerlandès Maikel van der Vleuten, bronze a la competició individual, així com els campions olímpics suecs Henrik von Eckermann i Malin Baryard-Johnsson i la subcampiona Laura Kraut, tots ells triomfadors en la modalitat de salts per equips fa tot just dos mesos.

A més, també cal tenir en compte la participació de medallistes olímpics en anteriors edicions, com el germànic Christian Ahlmann, el suec Rolf-Göran Bengtsson o la francesa Penelope Leprevost, entre altres. Curro Espinós, president del Reial Club de Polo de Barcelona, posa en valor el vincle de la seva entitat amb l’olimpisme: “Els cavalls campions olímpics tornen a unes instal·lacions de primer nivell, ja que són les infraestructures que es van crear per rebre els Jocs Olímpics de Barcelona de 1992“.

La nòmina d’inscrits brilla més enllà dels Jocs i a Barcelona hi participaran cinc genets més que ocupen plaça al Top 10 mundial actual. El favoritisme és per al número 1, l’alemany Daniel Deusser, però no cal menystenir la presència dels suïssos Martin Fuchs i Steve Guerdat (or a Londres 2012), del belga Jérôme Guery o del brasiler Marlon Zanotelli. Més enllà de Suècia (or olímpic) o Suïssa (or europeu), un total de quinze seleccions competiran en les sis proves del programa esportiu. La Longines FEI Jumping Nations CupTM Final, que s’endurà tota l’atenció mediàtica, reunirà els vuit millors classificats per cercar durant l’esperada jornada de diumenge el successor d’Irlanda. Els set equips que no accedeixen a la final disputaran la Challenge Cup.

Els salts d'hípica sempre ofereixen imatges espectaculars / CSIO Barcelona
Els salts d’hípica sempre ofereixen imatges espectaculars / CSIO Barcelona

El dissabte també serà un dia important per a les competicions individuals, amb la disputa de proves tan rellevants com la Copa Negrita, el Trofeu CaixaBank i la Copa de SM la Reina – Trofeu Segura Viudas.

Sabies que… el CSIO Barcelona es va disputar per primera vegada l’any 1902? Va ser una prova esportiva pionera al nostre país i des d’aquell moment s’ha celebrat amb plena continuïtat amb excepcions comptades: els anys de la Guerra Civil, el 1988 i el 1992, per problemes econòmics, i el 2020, per la pandèmia.

L’edició més especial del CSIO Barcelona

La cancel·lació de la cita de 2020 no ha fet minvar les forces del club barceloní, que ha decidit redoblar esforços aquest 2021 per mantenir l’exigència organitzativa que tradicionalment ha marcat el rumb del CSIO Barcelona. Durant la presentació de la competició, qui ha definit perfectament el seu impacte ha sigut Santi Siquier, responsable d’Acció Territorial de l’Esport:

El CSIO Barcelona és una joia per a la ciutat i té molta rellevància ja que atreu genets i amazones de tot el món. Això passa gràcies a l’esforç de l’organització, que enguany reprèn la competició després d’uns mesos difícils, però segur que amb més ganes que mai perquè sigui una edició històrica”
La presentació de la competició s’ha celebrat al RCPB / CSIO Barcelona

El suport de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, així com d’altres institucions i empreses privades, és clau per al bon estat de salut d’un esdeveniment que enguany té dos al·licients extres més enllà del fet competitiu. Un d’ells és la presentació en societat del projecte solidari “Cavalcant la vida”, una de les iniciatives més rellevants de la Fundació del Reial Club de Polo de Barcelona en els darrers anys. El seu president, Emilio Zegrí, ha destacat durant l’acte que “el campionat vol mostrar el seu vessant més sensible col·laborant activament en aquest projecte d’impacte social que se centra en un estudi d’hipoteràpia per a nens i nenes que han superat un tractament oncològic“.

D’altra banda, també cal destacar la programació de l’espectacle “Brisa Eqüestre” a càrrec de Santi Serra, pensat per ser una alternativa a l’esdeveniment esportiu i amb cinc passis diferents durant el cap de setmana. Serra és un gran referent de la doma natural, refusa el suport extern i estableix un vincle entre l’humà i el cavall a partir de gestos, mirades i sons configurant un número especialment emotiu i que vol mostrar “l’essència del cavall, un animal amic, dòcil i sensible”.