Abans masclistes que olímpics

2 minuts de lectura

Quan algú apel·la a la tradició pot fer-ho per créixer a través dels orígens. Per mantenir una essència immutable i alhora una permeabilitat absoluta davant els canvis. Per tenir clar un nord, un objectiu que perviu i que justifica un projecte. De vegades, però, la tradició és un mot que ens fa tremolar. L’elogi màxim del conservadorisme, la impassibilitat absoluta davant els avenços socials i la justícia. És el cas del Kasumigaseki Country Club, un dels epicentres del golf al Japó.

Kasumigaseki-country-club-990x556

Aquest club de golf va celebrar amb immensa alegria la designació com a seu olímpica. La proposta de Tòquio 2020 ja l’incorporava a la candidatura, així que el setembre de 2013, amb l’elecció de la ciutat japonesa, ja sabien que es convertirien en un camp olímpic al cap de 7 anys. Després de la celebració dels Jocs de Rio, el focus s’ha anat aproximant cap al club. El Kasumigaseki, fundat el 1929, té l’aval d’haver acollit moltes cites de prestigi. Des de l’antiga copa del món fins als campionats del Japó o d’Àsia. Solvència contrastada, doncs.

El que probablement era irrellevant fins ara era la normativa interna. Arribava la competició, guanyava Gary Player, Hideki Matsuyama o qui completés una millor targeta, i tot tornava a la rutina. Un dia a dia marcat per la discriminació envers les dones, que poden competir de dilluns a dissabte a les instal·lacions del club, però que tenen vetat l’accés al camp el diumenge. Diumenge, dia de finals de campionats, dia de repartir trofeus, el dia més important en el món del golf. Una conseqüència derivada d’això és que les dones no poden ser sòcies de ple dret del club. I que la Junta directiva, és clar, està formada exclusivament per homes.

Renunciar als Jocs Olímpics

Els 15 homes del Kasumigaseki tenen un repte sobre la taula. Fa unes setmanes van rebre un toc d’alerta important. Yuriko Koike, la primera dona de la història que lidera el govern de Tòquio, va expressar el seu descontentament sobre la posició del club envers les dones. Ràpidament s’hi va sumar el comitè organitzador dels Jocs de Tòquio 2020. Van expressar-ho públicament, demanant al club que rectifiqui sobre els dos aspectes assenyalats: la participació de dones en diumenge i l’acceptació de dones com a membres de ple dret.

Michelle Wie, una de les jugadores més mediàtiques dels darrers anys
Michelle Wie, una de les jugadores més mediàtiques dels darrers anys

Els responsables del club s’acullen a la tradició per no canviar res. Però la pressió creix i han de prendre una decisió. La Federació Internacional de Golf ja ha instat al club i al comitè de Tòquio 2020 que només permetran la competició en seu del Kasumigaseki si es compleix la Carta Olímpica: “Si el club no canvia la seva normativa, nosaltres no podrem donar suport a la celebració dels Jocs en aquest escenari“. De fet, han anunciat un caixa o faixa: si no modifiquen les regles, canviaran la seu de la cita olímpica.

Però els 15 homes del club no en tenen prou. Si el gerent assegurava fa un parell de setmanes que “les dones no s’han queixat mai de la normativa“, ara el seu president Kiichi Kimura ha dit que són “més a prop de renunciar a l’organització dels Jocs que de canviar la normativa“. Ell mateix va reconèixer fa uns dies que estaven “perplexos davant d’una polèmica que és una molèstia per als membres del club“.

Per canviar les regles necessiten prendre la decisió per unanimitat. Aquesta setmana havien de prendre una decisió, però no hi ha hagut acord. De moment, tot queda igual. Uns quants senyors semblen fer seva la màxima que dóna nom a aquest article. Abans masclistes que olímpics.