El Pavelló Olímpic de la Vall d’Hebron s’ha omplert de gom a gom aquest dissabte per presenciar la millor competició de gimnàstica artística del nostre país. La 38a edició del Memorial Joaquim Blume ha ofert una actuació brillant de Nikita Nagornyy i un còmode triomf de Nina Derwael. La gimnasta belga pràcticament ha calcat l’actuació que va fer als Jocs Olímpics de Rio i s’ha imposat amb 56.150 punts després de completar els quatre aparells amb solvència i amb bones actuacions a les asimètriques i a la barra.
Derwael té 16 anys i és un dels talents més prometedors d’un equip belga que està en clara fase d’expansió. Si a Rio va acabar al 19è lloc final, a Barcelona s’ha imposat amb un marge de pràcticament dos punts sobre la resta de rivals. Entre elles, una decebedora Seda Tutkhalyan, que només ha pogut ser tercera després de cometre dues errades importants a la barra i a les asimètriques. En cap moment s’ha vist fina a la russa, que fa només dos anys es va proclamar campiona de l’exercici complet als Jocs de la Joventut. Tutkhalyan, tot i que només té 17 anys, és la segona gimnasta russa per darrere de la mítica Aliya Mustafina que va aconseguir tres medalles (una de cada color) als Jocs de Rio.
Les que han ofert un molt bon paper han estat les dues franceses d’edat júnior, Melanie Dos Santos (2000) i Lorette Charpy (2001), que han acabat al segon i al quart lloc respectivament. La millor gimnasta de casa nostra ha estat la mallorquina Clàudia Colom, que ha acabat sisena tot i arribar afeblida a la cita després de superar una bronquitis. Colom ha superat la gimnasta de Sentmenat Ana Palacios i les dues Sánchez júniors: Marta i Violeta.
Palacios no ha tingut un bon dia, ha caigut en tres dels quatre aparells, fet que l’ha relegat cap al setè lloc. Les Sánchez han competit fora de concurs perquè encara no són sèniors, i han aprofitat aquest esdeveniment per fer un entrenament especial. No han pogut participar ni Andrea Carmona ni la polonesa Marta Pihan-Kulesza, ambdues també per lesió.
L’exhibició de Nikita Nagornyy
Els grans moments de brillantor del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona, però, han arribat en categoria masculina. El rus Nikita Nagornyy ha validat la seva condició de favorit i s’ha endut una victòria incontestable amb una puntuació (88.900) digna dels finalistes de les millors competicions del món i tres punts per damunt del segon i tercer classificat. Nagornyy, de 19 anys, manté un excel·lent nivell de forma tot i arribar al tram final d’una temporada llarguíssima amb una important contribució a la medalla de plata per equips aconseguida per Rússia als Jocs Olímpics.
No és necessari fer un repàs complet de la seva actuació. Amb dos moments Nagornyy n’ha tingut prou per enamorar el públic català. La primera diagonal de l’exercici de terra, disciplina en què és el vigent campió d’Europa, ha estat meravellosa. La pirueta a l’exercici de salt (campió d’Europa el 2015), preciosa. I l’exercici de barra fixa, solvent. Nagornyy, sens dubte, serà un dels grans referents de l’equip rus en el proper cicle olímpic cap a Tòquio.
Kanji Oyama, el representant nord-americà, ha finalitzat en tercera posició després de sumar una puntuació total de 85.350 punts. Tot i que no va estar als Jocs Olímpics de Rio, és campió per equips a l’All-Around de la NCCA 2016 i plata a l’exercici de terra de la mateixa competició.
Una tarda memorable per a Rubén López
El gimnasta de Ripollet ha anat de menys a més i ha acabat amb un exercici molt segur en terra que li ha donat la medalla de plata per davant el sorprenent nord-americà Kanji Oyama. López ha acabat amb 85.950 punts, pràcticament dos punts més dels que va aconseguir ara fa un any al mundial de Glasgow en la competició completa individual. Una única errada greu en l’exercici d’anelles que ha passat desapercebuda per la qualitat dels exercicis oferts en la resta d’aparells. Rubén López se’n pot anar cap als Estats Units a afrontar un nou repte a la lliga universitària més que satisfet pel paper ofert davant la seva afició.
Un esglaó per sota ha competit Adrià Vera, que ha acabat en un meritori cinquè lloc (82.200). També ha aconseguit acabar al top 10 Joel Plata (78.750). El campió de Cataluna Javier Hinojosa no ha tingut el seu millor dia (tot i el bon exercici a terra) i l’alacantí Néstor Abad s’ha lesionat durant la sessió d’escalfament i no ha pogut competir finalment.
Un públic entregat
El Centre Esportiu Municipal s’ha quedat petit davant tota la gran massa de gent que ha vingut, ja que l’aforament era petit i les entrades s’havien esgotat en molt poc temps. Dues hores abans de l’inici ja hi havia una cua que arribava fins al final del carrer, i semblava que no hi cabria una ànima més a l’interior de la instal·lació. Hi havia molts nens i nens veient el memorial, i fins i tot, alguns clubs havien llogat autobusos per venir al torneig. Els 2500 espectadors que han omplert el pavelló han animat i donat suport als esportistes durant les gairebé tres hores que ha durat la competició.
Encara que tots els gimnastes s’han sentit com a casa gràcies al públic, els catalans han tingut un protagonisme especial. En acabar, els atletes s’han vist saturats per la gran demanda d’autògrafs i fotografies per part dels petits, i per les entrevistes i salutacions que els hi quedaven.
Cap a finals de maig, el CEM de la Vall d’Hebron acollirà el Trofeu Internacional de gimnàstica rítmica, que també es fa cada dos anys i coincideix amb el d’artística, i on s’espera que tingui la mateixa bona rebuda que aquest Memorial Blume.
Roger Castillo / Maria Comabella