Rivalitats dels Països Catalans: CN Barcelona – CN Atlètic Barceloneta (I)

2 minuts de lectura

* Podeu llegir la segona part d’aquest article en el següent enllaç: “Rivalitats dels Països Catalans: CN Barcelona – CN Atlètic Barceloneta (i II)

Difícilment trobarem als Països Catalans un derbi on les seus dels equips contrincants estiguin una tan a prop una de l’altra. I és que el Club Natació Barcelona i el Club Natació Atlètic Barceloneta estan separats per escassos metres. Just al costat del mar, al barri de la Barceloneta, es troben aquestes dues entitats emblemàtiques que han estat fonamentals per entendre l’esport a Barcelona.

piscina-club-natacic3b3n-barcelona
La històrica piscina coberta del CNB

Seria difícil explicar la relació de Catalunya amb els esports aquàtics sense aquestes institucions que van néixer a principis de segle XX, en uns moments on poca gent concebia l’aigua com una forma lúdica de fer esport o com a espai d’esbarjo. I si en la natació són dues entitats històriques, en el món del waterpolo són dos clubs clau a nivell estatal. Entre CNB i CNAB han guanyat la gran majoria d’edicions disputades del campionat masculí estatal. També és cert que en el waterpolo femení els triomfs d’aquests dos clubs han estat nuls i que fins el moment no han tingut la importància que el seu historial els hauria d’atorgar.

Els dos clubs neixen en uns moments on l’esport començava a tenir una certa estructura a la capital catalana. El 1907, quan es va crear el Club Natació Barcelona, ja havien estat formades altres entitats destacades del món de l’esport com el Futbol Club Barcelona, el Reial Club Marítim o el Reial Automòbil Club de Catalunya. I sis anys després es va crear el Club Natació Athlètic.

El waterpolo, la disciplina clau

Ja des dels inicis de la fundació d’aquests clubs, el waterpolo passa a ser un esport clau i identificador de les essències més bàsiques de les dues entitats i vincula per sempre més aquest esport al barri de la Barceloneta. El 1908 el CNB juga el primer partit a l’Estat i el 1914 trobem el primer enfrontament entre les dues institucions al Varadero de Barcelona.

El 1929 es funda el Barceloneta Amateur Club, tercer club important en aquesta història, de mans de treballadors de la Maquinista Terrestre y Marítima, important empresa metal·lúrgica del país. Molts anys després la fusió del Barceloneta amb l’Atlètic comportarà el naixement del Club Natació Atlètic Barceloneta.

Fundadors del CN Atlètic Barceloneta
Fundadors del CN Atlètic Barceloneta

Durant els inicis i en un llarg període de temps, el CNB va ser l’autèntic dominador del waterpolo a nivell estatal. Podríem dir que va ser el representant estatal a l’estranger, tant a nivell de club com a nivell de selecció, ja que durant molts anys tots els membres de la selecció eren membres de l’entitat degana. De fet, molts anys van ser els que la Primera Categoria del Waterpolo només contava amb equips vinculats al CNB.

L’hegemonia trencada del CNB

Des de 1912 i fins a la temporada 1969 el CNB es proclama any rere any guanyador del campionat estatal en les seves diverses modalitats. La superioritat d’aquest club durant aquells anys és manifesta i notòria.

L'equip del CNB, campió de lliga de 1969
L’equip del CNB, campió de lliga de 1969

Malgrat la superioritat del CNB, els enfrontaments del Barceloneta i del Club Natació Athlètic contra el CNB tenien una especial significació. Intentar derrotar l’equip hegemònic es va convertir en un repte per la resta d’equips. No serà fins la temporada 1969/1970 que el Barceloneta aconsegueix trencar el monopoli de 62 anys que el CNB havia tingut amb els títols estatals. A partir d’aquella temporada les tornes comencen a canviar i els títols es comencen a repartir d’una forma més equitativa.

* Aquest article es publica en dues parts. La setmana vinent publicarem la segona entrega.