8 gimnastes dels Països Catalans volen brillar a l’europeu de Szczecin

2 minuts de lectura
Polònia acull un europeu que servirà de tempteig abans de la gran cita de la tardor.

El 2019 és any preolímpic i els millors gimnastes del món tenen marcada una cita ineludible al calendari: el campionat del món que se celebrarà a Stuttgart del 4 al 13 d’octubre. La competició alemanya determinarà la gran majoria de bitllets olímpics per a Tòquio i es convertirà en una prova decisiva per als equips i els gimnastes que van iniciar el cicle de la olimpíada just després dels Jocs de Rio de 2016. Un any clau en les seves carreres esportives que ja fa uns quants mesos que ha començat amb la disputa de campionats i proves de la copa del món en què cadascun dels gimnastes van perfilant els seus exercicis i rutines que els han de portar cap a la glòria.

El campionat d’Europa de Szczecin s’ha d’entendre en aquest context: una cita que és molt important per a qualsevol gimnasta però que alhora no deixa de ser un primer tastet de la batalla que es viurà a Stuttgart d’aquí a sis mesos. Sigui com sigui, el campionat és un enorme aparador per als gimnastes de casa nostra que formen part del combinat espanyol i que volen brillar per continuar formant part de l’equip que competirà al mundial. A la ciutat polonesa no hi ha competició per equips, però és evident que cada actuació serà tinguda en compte per definir la configuració de la selecció a l’octubre.

Laura Bechdejú, Cíntia Rodríguez i Alba Petisco ocupen tres de les quatre places del combinat femení amb la intenció de competir en els quatre aparells a Szczecin. La competició en el seu cas comença dijous i cal destacar el debut de Petisco al costat d’una gimnasta ja consolidada com Bechdejú i de la més experimentada del grup, la mallorquina Rodríguez.

Laura Bechdejú, en un dels entrenaments a Szczecin

Els primers en actuar seran els homes, amb un medallista potencial en la figura del madrileny Ray Zapata. La resta d’integrants de l’equip són catalans o mallorquins: Rubén López, Adrià Vera, Joel Plata, Nicolau Mir i Thierno Boubacar Diallo. Alguns d’ells, com Vera i Plata, aspiren a completar els sis aparells en la fase de qualificació per intentar fer-se un lloc a la final del concurs complet, que tal com passa en categoria femenina es disputarà divendres. D’altres, com López o Diallo, intervindran en dos o tres aparells amb l’objectiu d’apropar-se al màxim a les places de finalista.

El campionat d’Europa de Szczecin comptarà amb la majoria de gimnastes referents a Europa com el vigent campió mundial, Artur Dalaloyan o la campiona europea, Ellie Downie. Altres noms de primera fila són el de la francesa Mélanie de Jesus dos Santos, Oleg Verniaiev, Angelina Melnikova, Nikita Nagornyy, Maria Paseka (després d’una llarga lesió), Max Whitlock, Eythoa Thorsdottir o el triple campió del món en barra Epke Zonderland. La cita servirà per acabar de definir els integrants dels Jocs Europeus de Minsk previstos per al mes de juny: els 18 millors gimnastes de l’All-Around obtindran un lloc directe per al campionat bielorús.