Katelyn Ohashi, l’estrella que torna a brillar amb Michael Jackson

2 minuts de lectura
L’any 2013 la gimnàstica mundial va viure l’eclosió de la jove Simone Biles. Al campionat del món d’Anvers la nord-americana va guanyar dos ors, una plata i un bronze en el seu debut internacional a l’elit.

Un resultat espectacular per completar una gran temporada que havia començat, mesos abans, a l’American Cup. En aquella competició les dues grans favorites no competien per lesió i Simone Biles va ser una de les substitutes. Malgrat tot, aquell dia l’estrella dels Jocs de 2016 va ser superada per una altra substituta de la seva edat: Katelyn Ohashi, la gimnasta que 5 anys després brilla a la lliga universitària.

Katelyn Ohashi era una de les promeses més solvents dels EUA. Després de guanyar un munt de proves de prestigi en categoria júnior, el 2013 va sorprendre amb el triomf a l’American Cup, una gran competició internacional guanyada per gimnastes il·lustres com Nadia Comaneci, Mary Lou Retton o la mateixa Simone Biles. Allò la convertia en una ferma candidata a formar part de l’equip dels EUA per als mundials i pel cicle olímpic cap a Rio de Janeiro. Malauradament, poc temps després Ohashi va patir diverses lesions de gravetat que la van allunyar de les competicions fins el 2015. Una aturada no desitjada que va obligar-la a abandonar el somni olímpic. Ohashi va recuperar el ritme de competició a un nivell inferior fins que el curs 2015-2016 va incorporar-se a UCLA, una de les universitats de més renom del món occidental.

Fenomen viral a les xarxes

Allà Ohashi es va convertir en una de les millors rookies de la competició malgrat patir una nova lesió. Mentre Biles brillava a Rio, la seva companya de joventut lluitava per superar un nou obstacle a la seva maltractada carrera. No ha estat fins aquests dos darrers cursos que per fi ha pogut competir amb regularitat. I ho ha fet meravellant als aficionats i convertint-se en una carta guanyadora per a UCLA i en un fenomen viral a les xarxes.

Amb diverses notes de 10 a la barra d’equilibri, Ohashi s’ha fet famosa gràcies a l’exercici de terra que ja acumula tres puntuacions màximes aquest 2018 amb una rutina a ritme de Michael Jackson. És una autèntica passada que companyes d’equip i el pavelló en bloc acostumen a acompanyar fil per randa:

https://www.youtube.com/watch?v=RyMRml5XtyU

Si teniu ganes de repetir experiència, podeu veure la mateixa rutina en una altra ocasió que també va acabar amb un 10 per part dels jutges rendits al seu talent:

https://www.youtube.com/watch?v=iodvWonJJzc

El seu camí estava marcat des de ben jove: estrella en qualsevol competició, els Jocs Olímpics com a objectiu realista i un bon botí de medalles a l’horitzó. Les lesions l’han deixat sense Jocs ni Mundials. De fet, sense gimnàstica al màxim nivell. Qui sap si aquest rellançament universitari cap a la fama li donarà una segona oportunitat en un esport en què els seus 21 anys acabats de celebrar la converteixen pràcticament en una veterana (Chusovitina a banda, és clar).

El blog de Katelyn Ohashi

La gimnasta disposa d’un blog on aboca un munt de reflexions sobre la gimnàstica. Una esportista amb ganes de dir-hi la seva que també ha parlat clar sobre els abusos sexuals que han afectat a moltes de les seves antigues companyes de selecció.

“Ningú hauria de sentir-se avergonyit d’haver patit un abús sexual perquè, si he après una cosa, és que allò que et fa una persona no té res a veure amb tu i defineix perfectament a qui ho fa. Si algú opta per ignorar i rebatre la nostra veu i la nostra resistència, lluitarem contra ells amb més força utilitzant la nostra veu i apoderant la propera generació. Ensenyarem al món a deixar d’estigmatitzar les persones que han patit un abús sexual”

Una esportista que parla clar i que lluita per canviar una realitat injustificable, encara que no l’hagi viscut en primera persona. Una esportista capaç de clavar el moonwalker en ple exercici de gimnàstica. Algú que ha après a ser estrella lluny dels focus de la gimnàstica mundial, allà on la glòria tenia reservat el seu nom.