Esport i sèries: l’episodi més vist de Brooklyn Nine-Nine

3 minuts de lectura
L’esport és un element central de les nostres vides i així ho reflecteixen moltes sèries de televisió. Avui és el torn de Brooklyn Nine-Nine.

Brooklyn Nine-Nine és una sèrie que va debutar a la FOX la temporada 2013-2014 i que s’ha convertit en una de les propostes d’humor més reeixides dels darrers anys. Un equip d’investigació policial passat pel sedàs de la broma constant que s’ha endut uns quants premis i que ha agafat volada internacional a través de Netflix. Capítols de 20 minuts, personatges perfectament definits, guions originals i actuacions convincents són la base de l’èxit de la sèrie que ja compta amb set temporades. Ens fixem, però, en un dels capítols emesos durant la primera temporada. I és que “Operation: Broken Feather” és una mina per als amants del futbol americà.

D’entrada, la referència més evident és l’inici del capítol amb un duel de futbol americà entre NYPD i FDNY, policies i bombers, amb una rivalitat que ja ve d’altres capítols. Podeu veure el partit en aquest vídeo:

La tàctica de passar la pilota a Terry Jeffords és la millor tàctica possible: l’actor que interpreta al personatge no només té planta física per superar a qualsevol dels seus rivals sinó que és un ex jugador professional de futbol americà que després ha fet carrera com a actor i artista. Terry Crews és una cara molt coneguda de la televisió nord-americana per la seva participació en sèries, pel·lícules, anuncis o fins i tot com a presentador en concursos de talents. La seva faceta esportiva és especialment rellevant: l’any 1991 va ser escollit en l’onzena ronda del draft de la NFL per Los Angeles Rams i va iniciar una carrera professional que el portaria a jugar cinc temporades com a especialista defensiu (linebacker) als Rams, als Chargers, als Washington Redskins o als Philadelphia Eagles.

Crews sovint va tenir una participació testimonial en aquests equips i mai va acabar de fer el salt per esdevenir una de les estrelles de la lliga. L’any 1995 aquest actor de Brooklyn Nine-Nine va arribar a jugar a Montjuïc: aquella temporada s’havia enrolat als Rhein Fire de Düsseldorf i Crews va ser un dels jugadors que es va enfrontar als mítics Barcelona Dragons, presents sempre a la memòria a través d’un capítol memorable de la sèrie d’humor de referència al nostre país. L’equip català, per cert, es va imposar per 32 a 20 en un partit marcat pel debut del mallorquí Xisco Campos

Terry Crews abans de fer el salt a la Universitat. Detacava com a jugador de futbol amercià, de bàsquet i com a llançador de pes

El cert és que el capítol 15è de la temporada de debut de Brooklyn Nine-Nine era molt important per la sèrie. Feia poques setmanes acabava de guanyar un globus d’or sorprenent i la FOX havia escollit aquesta ficció com una de les dues sèries que s’emetrien just després del partit de la Super Bowl de 2014. Era el 2 de febrer de 2014 i els creadors de la sèrie van agafar les regnes per dirigir el capítol (només ho han fet en dues ocasions des que es va estrenar) i assegurar una història especial. “Operation: Broken Feather” va ser un gran èxit que va aplegar més de 15 milions d’espectadors als EUA que el van veure en directe i continua sent actualment el capítol més vist de la història de la sèrie a anys llum de la resta d’episodis.

Aquesta col·locació estratègica com a capítol post Super Bowl no només tenia un gest cap als aficionats de la NFL amb la presència de Terry Crews i el partit inicial de futbol americà. Durant el capítol una de les trames portava el protagonista Jake Peralta a liderar una subhasta per intentar atrapar un delinqüent. Entre el públic de la subhasta ràpidament apareixia el conegut actor còmic Adam Sandler i també una de les grans figures històriques de la NFL, Joe Theismann. Ell va ser el quarterback titular dels Washington Redskins durant un bon grapat d’anys i el principal responsable de la primera victòria d’aquesta franquícia en una Super Bowl l’any 1982.

Joe Theismann, durant la subhasta a Brooklyn Nine-Nine
Joe Theismann, durant la subhasta a Brooklyn Nine-Nine

Theismann es va retirar de l’esport professional el 1985 després de patir una greu lesió en un partit en un instant escollit pels espectadors d’ESPN com “el moment més xocant de la història” de la competició. Precisament aquesta famosa lesió és un dels gags del capítol de Brooklyn Nine-Nine, amb el protagonista lesionant la cama bona de l’ex jugador.