Fa poc més d’un mes que vam viure una de les Super Bowls més increïbles de la història amb l’espectacular remuntada dels New England Patriots als Atlanta Falcons, però ara, al món de la NFL, sembla que ningú ja no ho recorda. Per què? Ben senzill: ja hem passat el 9 de març, la data que dóna inici a la temporada 2017 de la lliga més lucrativa del món.
El primer pas del curs és el fora de temporada, és a dir, la vida als despatxos. L’Agència lliure, el draft, renovacions, etc. I tot just ara hem començat amb la Free Agency (l’agència lliure). De què es tracta? Doncs és el primer dia que els jugadors que acabaven contracte aquest 2016 i no han renovat amb els seus anteriors equips, sigui per el motiu que sigui, poden fitxar per un nou equip.
Com en tot sistema de major americana de què parlem, aquests fitxatges estan limitats pel límit salarial de les plantilles, en un intent que les franquícies més poderoses econòmicament no puguin monopolitzar els millor jugadors de la lliga amb contractes que altres franquícies no poden ni somiar.
En qualsevol cas, des d’ahir els millors jugadors disponibles de la NFL es cobreixen d’or. A milions de dòlars per quilo de carn, com si del mercader de Venècia es tractés. Ah, i no ens oblidem de la diferència entre diners totals del contracte i quants d’aquests milions de dòlars estaran garantits. És a dir, que els jugadors els cobraran encara que el seu equip els talli abans d’acabar el contracte firmat.
Oliver Vernon va ser el protagonista de la temporada passada
També s’hi suma un altre fet, que cada temporada acostuma a pujar el límit salarial dels equips. Ho fa en relació als ingressos i beneficis de la lliga. I si resulta que la lliga no deixa de signar contractes multimilionaris rècords, doncs el límit salarial fa temporades que no para de saltar.
La temporada passada, el contracte més lucratiu el va firmar el defensive end que fins aquell moment jugava amb els Miami Dolphins, Oliver Vernon. Ho va fer amb els New York Giants, signant un macro-contracte de 85 milions de dòlars per 5 temporades, amb 50 milions dels quals completament garantits, una xifra rècord fins el moment.
Chandler Jones, l’estrella d’enguany
Aquesta temporada, però, sembla que no hi ha tanta superestrella disponible. O com a mínim és el que diuen els experts. Molts cracks dels quals els seus respectius equips han estat capaços de protegir aplicant-hi el franchise tag, una protecció que permet bloquejar els jugadors una temporada més al preu dels més ben pagats de la posició, i dóna temps per buscar un contracte a llarg termini. Aquest és el cas de Chandler Jones, dels Arizona Cardinalds, que després de rebre el tag ha arribat a un acord amb la seva franquícia per renovar. 82,5 milions per 5 temporades, 53 dels quals són garantits.
Entre els jugadors que sí que canvien d’equip, destaca Stephon Gilmore, deixant els Buffalo Bills pels New England Patriots, a raó de 5 temporades i 65 milions de dòlars, 40 dels quals són garantits.
Els quarterbacks, un mercat únic
Totes aquestes milionades, per això, no són res comparades amb els diners dels contractes que arriben a tenir els quarterbacks dels equips, les autèntiques peces angulars si es vol tenir un equip campió. Això sí, els equips són conscients de la importància dels mateixos i gairebé mai un quarterback titular arribarà a la agència lliure sense haver renovat el seu contracte, a excepció de Kirk Cousins amb els Washington Redskins. Els de la capital, però, s’han assegurat una temporada més el seu quarterback situant-li el franchise tag. És la segona temporada consecutiva que es veuen en aquesta situació i ja veurem com ho resoldran al 2018.
De tota manera, només cal veure els contractes d’Andrew Luck i Aaron Rodgers, rècord en diners per temporada i garantit respectivament, per saber del que estem parlant. Luck, als Indianapolis Colts va firmar 5 temporades per 123 milions, 47 dels quals eren garantits, i Aaron Rodgers, per la seva banda, va firmar una extensió que li garantia 54 milions, el 50% del seu contracte.