Benvinguts a la Super Bowl LIII!

5 minuts de lectura
L’esdeveniment esportiu per excel·lència als Estats Units està a punt per aturar el món, novament, durant unes 4 hores per decidir el nou campió de la NFL

Ja ha arribat, aquesta matinada de diumenge a dilluns viurem la Super Bowl LIII (53) entre els New England Patriots i els Los Angeles Rams. Pels primers serà la novena des de 2002 -de les que n’han sumat 5- i per els segons serà, precisament, el seu retorn a una Super Bowl des del mateix 2002, quan van perdre contra els Patriots d’un jove Tom Brady. Us sona el nom?

Dues generacions als comandaments

El títol és una afirmació que funciona en dos aspectes. Quan parlem dels comandaments al terreny de joc, la batalla serà entra l’etern Tom Brady, de 41 anys i amb unes credencials que no necessiten gaires presentacions, i Jared Goff, el quarterback dels Rams té 24 anys i serà un dels més joves da història en disputar la Super Bowl com a titular.

Però és que a les banquetes la situació és reprodueix. Hi trobem a “la caputxa” Bill Belichik. Amb el seu posat impertorbable i als seus 66 anys disputarà la seva 11 Super Bowl a les banquetes, la novena com a entrenador en cap dels New England Patriots, una franquícia que durant el seu liderat només ha faltat als playoffs 3 cops des del 2000. Però al seu davant hi tindrà a Sean McVay que, amb 33 anys fets fa pràcticament 10 dies, es converteix en l’entrenador en cap més jove en arribar en una Super Bowl. En les seves dues temporades al capdavant dels Rams ha capgirat la franquícia com un mitjó. De ser un dels pitjors equips, al principal candidat al títol. I, per rematar-ho, la seva fama i èxit ja l’han convertit en el nou gurú de moda de la competició, i els assistents entren en subhasta per dirigir franquícies en crisi, buscant trobar el manà de McVay en la seva contractació.

El joc de les edats

Els contrasts d’aquesta Super Bowl no s’acaben entre entrenadors i quarterbacks. L’edat de McVay, 33 anys, és just la meitat que els anys de Bill Belichick, 66. També és 8 anys més jove que Tom Brady, ara mateix, que en té 41. Però també és força més jove que Andrew Whitworth, que amb 37 anys és el jugador més veterà de la plantilla dels Rams.

I en sentit oposat, els 41 de Tom Brady també donen per dades molt remarcables, més enllà de ser el quarterback més veterà en sortir de titular en una Super Bowl. Però a l’edició del 2002, quan es va enfrontar i derrotar als Rams, quina edat tenien els seus actuals companys d’equip? Els receptors de l’equip, Edelman en tenia 15, Hogan 13 i Dorset 9; Si parlem de running backs, James White en tenia 10, Rex Burkhead 11 i el rookie Sony Michel, 6. Sense oblidar tampoc els 12 de Rob Gronkowski. I si el comparem amb McVAy, doncs l’actual entrenador dels Rams tan sols tenia 16 anys.

Black Lives Matters, la polèmica del Halftime Show

Però la Super Bowl és molt més que un partit de futbol americà. És un espectacle global i així està pensat. El seu plat fort arriba al descans amb el Pepsi Halftime Show, que aquest any tindrà a Maroon 5 com a artistes principals, acompanyats de Travis Scott i Big Boi.

Abans de començar el partit, però, serà el torn de Gladys Knight d’interpretar l’himne dels Estats Units, el “The Star-Spangled Banner”.

Gladys Knight cantarà l’himne de la Super Bowl

Però tornant al Halftime Show, l’elecció de Maroon 5 no arriba per casualitat. En plena polèmica entorn de la campanya “Black Lives Matters”, on la societat afroamericana denunciava la violència i els abusos policials d’origen racial. Tot al voltant de la protesta iniciada per Colin Kaepernick, quan va decidir allegenollar-se com a senyal de protesta en el moment que sonava l’himne americà. Molts altres jugadors el van seguir, i la polèmica va arribar a cotes molt importants on, fins i tot el president dels Estats Units, Donald Trump, va denunciar l’acció de protesta com un greuge i una falta de respecte als militars americans que lluiten per la llibertat.

Colin Kaepernick es quedaria sense equip al final de la temporada i, des de llavors, cap altre franquícia ha contracta els seus serveis, augmentant la rumorologia que els propietaris dels equips l’han vetat degut al seu posicionament i activisme social.

Però tornant a la Super Bowl, aprofitant que es juga a Geòrgia -on la comunitat afroamericana és molt imnportant-, la NFL va buscar donar protagonisme a un grup o cantant negre, però els principals, com ara Rihanna, Jay-Z o Carli B ho van rebutjar sumant-se a la protesta. Al final, la lliga es va veure obligada a canviar els seus plans i oferir l’espectacle a Maroon 5 que va acabar acceptant.

Una retransmissió 5 estrelles

La retransmissió original correrà a càrrec de la cadena CBS, amb Jim Nantz i Tony Romo a la cabina i Tracy Wolfson i Evan Washburn a la banda. La retransmissió, a més a més, comptarà amb càmeres 8K, sent un dels primers esdeveniments globals a emetre’s a tanta qualitat, avançant-se als Jocs Olímpics de Tokyo del 2020, i el primer a fer-ho als Estats Units.

Per si no fos poc, la retransmissió tindrà zones del camp cobertes amb realitat augmentada, permetent als espectadors que disposin de la tecnologia necessària, puguin gaudir de dades extra durant la mateixa.

La Super Bowl LIII en xifres

  • 71.000 espectadors és la capacitat del Mercedes Benz Stadium, on es disputarà el partit.
  • 3860$ és el preu mig que s’ha pagat a la revenda -legal als Estats Units- per una entrada.
  • 5.200.000$ és el preu per tenir un espai de 30 segons de publicitat durant la retransmissió de la Super Bowl.
  • 6 serien les Super Bowls que tindria Tom Brady si guanya aquesta nit, superant a Charles Haley com a jugador que n’ha guanyat més en tota la història.
  • 115 són les càmeres que la CBS té preparades per a ser utilitzades durant la retransmissió.

 

Pronòstic Fosbury
Com sempre que parlem de Tom Brady, i ja fa molts i molts anys que ho fem, la clau perquè el seu rendiment disminueixi és fer-lo senti incòmode al pocket. Mai ha estat un quarterback que s’hagi caracteritzat per la seva mobilitat, però als 41 anys, òbviament, no ha millorat en aquest aspecte. Malgrat l’espectacular feina que ha anat fent la línia ofensiva patriota protegint a Brady, precisament la pressió al quarterback és un dels trets diferencials dels Rams. Aaron Donald, flamant millor jugador defensiu de la temporada, no s’ha cansat en cap moment d’incomodar el quarterback rival. Al seu costat hi ha Suh, un altre superclasse a l’hora de trobar el QB. Si els dos rendeixen a bon nivell, els de Los Angeles ja hi tindran força guanyat.
En el costat ofensiu, s’haurà de veure si Gurley està molt més recuperat de la lesió que arrossegava i ha minvat força el seu rendiment, malgrat que CJ Anderson l’ha substituït amb força garanties. També és important veure com gestiona Jared Goff, el QB de Los Angeles, la pressió de la seva primera Super Bowl amb només 24 anys d’edat. A l’altre costat, Rob Gronkowsi i Julian Edelman són un autèntica assegurança per a Tom Brady, però als Patriots sempre tendeix a aparèixer un heroi imprevist en les seves Super Bowls. De tota manera, i contra el que dicta la raó veient els dos equips durant la temporada, se’ns fa molt difícil apostar contra Brady en una Super Bowl. New England Patriots.