El clàssic de Cap d’Any fa 70 anys

2 minuts de lectura
El dia de Cap d’Any respira esport des de primera hora del matí. És clàssica la competició dels Quatre Trampolins, que fa la seva segona parada a Garmisch Partenkirchen, a Alemanya. És habitual i compartida la ‘Primera banyada de l’any’ a moltes localitats costaneres. Però també en clau de neu hi trobem una prova carismàtica, menuda i especial que aquest any, quan el 2020 tot just faci olor de nou de trinca, arribarà a l’edició que fa setanta.

La Molina acollirà la 70a edició del Descens Infantil, una de les curses amb més antiguitat d’Europa, que es celebra cada 1 de gener des l’any 1950 a Pista Llarga, on es reuneixen uns 150 participants, acompanyats dels seus familiars i amics.Els protagonistes d’aquesta prova han de demostrar les seves habilitats apreses en la disciplina de l’esquí al llarg de la seva curta vida, ja que la particularitat és que són nens i nenes fins a 6 anys.

Tots els inscrits a través de pàgina web cal que ratifiquin la inscripció, facin el pertinent pagament i recullin el dorsal el mateix dia de la cursa de 10 a 11.30h.

Una de les primeres edicions

Un origen ben casual

La història d’aquesta cursa es va iniciar a l’ Hotel Cérvol Blanc de la Molina, el dia 1 de gener de 1950, quan el responsable del Club d’Esquí Supermolina, acabat de formar, es va veure envoltat de crits i corredisses que feien la mainada dels socis de l’esmentat Club que es refeien de la vetllada de Cap d’Any. Per tal de calmar l’esverament de la quitxalla, el responsable del Club se li va ocórrer organitzar una cursa d’esquí per a aquells nens i nenes. Al cap de dues hores, tots estaven ben abrigats i equipats a la pista de Font Canaleta, situada davant l’Hotel. Es va fer la prova d’una manera informal i amb una vintena de petits participants.

Aquesta cursa va tenir tant d’èxit que a partir de l‘any següent se li va encarregar a l’Anselm Bort que organitzés, d’una manera més acurada i seriosa, aquesta cursa. Durant 51 anys l’ha organitzada i potenciada, per conservar l’esperit bàsic, que encara avui, i després de 58 edicions, es conserva.

Una cursa iniciàtica

És una cursa pensada per obrir les portes a molts nens que es volen iniciar en l’esport de la neu, acompanyats pels seus pares i/o familiars. Aquest objectiu ha donat un resultat tan bo, que els néts d’aquells primers corredors són els que hi participen actualment. Molts esquiadors entusiastes d’avui dia i corredors d’equips nacionals han participat en aquesta cursa, que ininterrompudament – fet que la fa única al nostre país i la més antiga d’Europa – s’ha estat organitzant a les pistes de la Molina. Hi ha hagut anys de tot, de neu, de pluja, de fred, de vent, però sempre s’ha fet tot el que ha calgut perquè es pogués fer aquesta prova.

Ben assequible

El traçat és senzill i curt perquè estigui a l’abast d’aquests petits esquiadors que ara comencen. L’organització, després d’haver passat per dos clubs d’esquí, finalment la portem a terme totes aquelles persones que estem vinculades d’una manera entranyable a la Molina. Actualment s’ha convertit en una institució que, sense cap mena de publicitat, tan sols amb la gent vinculada a la neu, cada primer de gener reuneix un centenar de petits corredors acompanyats d’avis, pares, oncles… perquè a les 12.00 en punt es pugui donar la primera sortida dels corredors.

La participació és molt diversa, des del nadó de pocs mesos, que l’acompanya el seu padrí, fins al nen de sis anys que va vestit fins i tot amb un equip de competició. Entre l’un i l’altre hi ha un ampli ventall de participació. Però tots tenen la mateixa il·lusió: fer esport i estimar la neu.