Esportistes d’elit també donen suport a l’esport de base

3 minuts de lectura
El Govern manté vigents les restriccions actuals arran de la pandèmia com a mínim fins el diumenge 7 de febrer.

La situació actual de l’esport de base i amateur a Catalunya és difícil d’entendre. Si ens fixem en les competicions, per exemple, hi ha situacions desiguals i poc justificables. Un cas recent és el de l’esquí de muntanya, amb participants que van poder competir fa pocs dies al campionat d’Espanya celebrat a Boí-Taüll atès que es tractava d’una competició d’àmbit estatal, però que no podran participar al campionat de Catalunya previst pel 30 i 31 de gener al Pallars Sobirà, que s’ha hagut d’ajornar seguint les restriccions que tenen les competicions nacionals a Catalunya. El mateix esport, pocs quilòmetres de distància i protagonistes força similars que s’han de desplaçar menys, però que hauran d’esperar a una nova data si és que el calendari i la pandèmia permeten que s’acabi disputant aquesta temporada.

Més enllà de les competicions, les instal·lacions esportives continuen tancades completament excepte les piscines i aquelles que estan a l’aire lliure, que tenen un aforament limitat. Aquesta situació, vigent des de fa dues setmanes i que com a mínim s’allargarà un mes, ja ha provocat dues mobilitzacions potents per part de l’esport formatiu i amateur del país, que els dos darrers dissabtes ha sigut un clam per dir “Ja n’hi ha prou” i demanar solucions que permetin que l’esport de base català no es quedi enrere.

Més enllà d’aquestes convocatòries de protesta, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya també ha expressat el seu rebuig a les restriccions i continua fent campanya per tal que es consideri la pràctica esportiva com a essencial. Per tal de fer arribar el seu missatge a tothom, la UFEC ha comptat amb una vintena d’esportistes que aquesta setmana donen el seu suport a la tornada de les competicions i mostren el seu compromís amb l’esport de base i federat.

Els protagonistes són esportistes de diferents disciplines, campions i medallistes olímpics, mundials i continentals, que adverteixen sobre el risc que suposa per a les entitats l’aturada total en què es troba immers el sector. També recorden que el sector ha establert protocols i mesures de seguretat, i que l’activitat esportiva ha notificat un índex de contagis molt baix. Seguint la línia argumental de l’UFEC, asseguren que fer esport és salut i una arma contra la covid19 per a tota la ciutadania i avisen que s’està posant en risc el model d’èxit i talent del futur de l’esport català.

Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions, ha expressat “el compromís” de tots els esportistes que han participat en la campanya. “Sovint ens diuen que els esportistes mai es mullen”, ha recordat, però la situació a què “ens ha portat la crisi de la pandèmia i unes decisions del govern injustes, desproporcionades i arbitràries ha despertat el món de l’esport”, ha afegit Esteva. Si no s’actua ja, i no es permet que “els nostres menuts puguin entrenar i competir, demà no hi haurà referents esportius que donin èxits al país”, ha reblat.

Esportistes que participen a la campanya

Laia Palau: 3 ors europeus, 1 plata mundial i olímpica i 2 Eurolligues de bàsquet
Gemma Mengual: 2 medalles olímpiques, 24 de mundials i 18 d’europees de natació artística
Toni Bou: 28 títols mundials de trial, 14 outdoor i 14 indoor
Gerard López: Seleccionador català absolut de futbol
Ferran Bassas: Jugador de bàsquet del Club Joventut de Badalona
Joel González: Or i bronze olímpic (Londres i Rio) de taekwondo
Josep Antoni Hermida: 5 Jocs Olímpics (1 plata) i 6 Campionats del Món de ciclisme de muntanya
Quico Cortés: Porter d’hoquei herba. Medallista olímpic.
Anna Casarramona: Campiona del món i d’Europa d’hoquei patins
Aina Cid: Campiona d’Europa de rem i Millor esportista catalana 2020
Toni Ponce: Campió i subcampió del món i plusmarquista mundial de natació adaptada
Pere Marsinyach: Subcampió del món i campió d’Europa de patinatge artístic
Pol Pla: Dos bronzes europeus de rugbi 7, olímpic a Rio 2016
Georgina Oliva: Medalla de bronze als Campionats del Món i Europeu d’hoquei herba
Telma Cester: Dues vegades campiona del món sub19 de wakeskate
Esther Guerrero: Atleta olímpica, doble campiona d’Espanya dels 800 i 1.500 m
Marc Fuentes: Entrenador de futbol amb paràlisi cerebral
Berta Abellán: Subcampiona del món de trial
Eli Martínez: Diploma olímpic a Rio 2016 i 4 ors en Campionats d’Europa de rugbi
Jordi Morales: Campió del món de tennis taula adaptat