Sant Cugat del Vallès acull els Jocs Mundials d’esportistes amb paràlisi cerebral Els CPISRA World Games aterren aquesta setmana a la localitat catalana

Aquest dimarts Sant Cugat del Vallès va donar el tret de sortida als CPISRA World Games, la competició més important del món per als esportistes amb paràlisi cerebral.

Una cerimònia inaugural amb una gran resposta de públic i una actuació final de La Fura dels Baus ha donat el tret de sortida a una setmana de múltiples cites esportives i formatives a la localitat vallesana. Aterren els CPISRA World Games, una cita que compta amb la participació de 600 esportistes (i 800 persones en total) d’arreu del món, amb representants d’una trentena de països a Sant Cugat del Vallès fins el proper 13 d’agost. Els Jocs Mundials per a persones amb paràlisi cerebral tenen una llarga història que es remunta al 1974 amb la primera edició dels llavors anomenats ICPC, una competició específica que seguia l’estela iniciada als Jocs Paralímpics estrenats a Roma el 1960 i de les primeres competicions d’esport adaptat impulsades pel doctor Guttman l’any 1948 poc després de la segona guerra mundial.

Futbol 7 Femení (FECPC) (3)

La Gran Bretanya ha exercit de bressol de la competició i l’ha ajudat a revifar en els darrers anys, després d’una aturada d’una dècada entre 2005 i 2015 que els CPISRA World Games han sabut remuntar programant els campionats cada tres anys amb més participants que mai. Aquest 2018 es dobla el nombre de participants de fa tres anys (Nottingham 2015) amb la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC) assumint el pes de l’organització al costat de la CPISRA. El torneig ha atret la presència d’esportistes vinguts de tots els continents: Austràlia, Sud-àfrica, Brasil, Tailàndia o Canadà seran protagonistes aquests dies a Catalunya.

Els esports dels CPISRA World Games

4 disciplines formen part de les modalitats del programa oficial: atletisme, natació, race running i futbol 7. Una d’elles repeteix en la modalitat d’esport en desenvolupament, el futbol 7, que s’estrena en categoria femenina. En aquesta vessant també s’hi inclouen les competicions de boccia i d’eslàlom amb cadira de rodes. 6 esports, doncs, que centraran el programa competitiu dels CPISRA World Games després d’unes primeres jornades dissenyades per definir el grau de discapacitat física dels esportistes i que en alguns casos aniran acompanyats per un campus de tecnificació, amb l’espai idoni per perfeccionar la pràctica de la boccia, el futbol 7 i l’eslàlom.

Eslàlom (FECPC) (1)

Les proves esportives formen part del calendari puntuable de les diferents disciplines esportives camí dels Jocs Paralímpics de Tòquio 2020. La cita de Sant Cugat compta amb un ampli desplegament de voluntaris en una mostra més que la designada com a ciutat europea de l’esport 2018 ofereix una gran resposta popular a una cita d’aquesta envergadura. De moment, la cita s’ha estrenat amb una cerimònia celebrada amb un ple absolut a les grades: