Dos joves i una guerra molt freda

3 minuts de lectura

“Per què no?”. D’aquesta manera responia Sergey Karjakin a la pregunta de si es veu capaç de batre el rècord de Gari Kasparov de ser el número 1 durant 20 anys en el món dels escacs. La resposta ens mostra com és aquest rus, de només 26 anys. Tot i que jove, segur de si mateix. Possiblement un geni, com gairebé tots els jugadors d’escacs que arriben a l’elit.

Aquest cap de setmana ha començat la final del campionat del món d’escacs. Un partit que enfronta a dos jugadors molt joves, el ja conegut Magnus Carlsen, noruec i actual campió del món amb 25 anys i Karjakin, l’aspirant, amb un any més. Els dos són producte de l’arribada de les computadores a l’esport dels reis, les reines i els cavalls.

magnus-carlsen-sergey-karjakin-afp_claima20161111_0410_28

La final es juga al millor de dotze partides i es disputa al Fulton Market de Nova York. 1,1 milions d’euros en joc. Expectació per veure si Carlsen continua forjant la seva llegenda o per si, per fi, un rus torna a la primera línia dels escacs. Ajuts, a Karjakin, no n’hi falten. Diuen que a Vladimir Putin se li ha posat entre cella i cella tornar a dominar el món dels escacs. I ja sabem com és el president rus. Així que al jove Sergey no li han faltat ajuts per arribar fins aquí.

Però a part, té talent. Amb només 12 anys i 7 mesos ja era gran mestre d’escacs. Ningú ha aconseguit fer-ho amb menys edat. Ni el propi Carlsen. Els experts diuen de Karjakin que el seu joc és fred, calculador i molt psicològic. Típicament rus. A favor d’ell, que davant seu té el campió del món. Per tant, a Rússia, si perd, ningú li farà cap retret. Poden esperar. Però si la jove estrella noruega no fa el seu millor joc, Karjakin pot tenir les seves oportunitats durant la gran final i coronar-se com a campió del món. Rússia dominant el tauler altre cop. El somni de Putin. El somni de molts.

El fet que dos joves talents s’enfrontin a la final dels escacs, molts ho han vist com una oportunitat. Sàvia nova per un esport que necessita renovar-se. La final es juga a Manhattan, prop de Wall Street, als Estats Units, on la febre pels escacs està pujant gràcies que la selecció nacional va guanyar l’Olimpiada de Bakú fa dos mesos. També s’espera atraure, com dèiem, el públic rus. I per acabar de sumar, la figura de Magnus Carlsen, un jove que atrau fins i tot a aquells que no segueixen els escacs normalment.

5825c095c4618817198b4636

Una final que desperta l’interès d’empreses i patrocinadors

Molts ingredients com perquè les grans marques deixin passar l’ocasió. L’empresa Agon, a qui la Federació Internacional d’Escacs (FIDE) va cedir els drets del Mundial per un euro, està fent un gran esforç per donar una nova imatge als escacs. Rentat de cara, globalitat, difusió. Això s’ha proposat l’empresa que retransmetrà la final en directe amb càmeres i realitat virtual, presentacions, entrades VIP (a 3.000 dòlars) i activitats paral·leles a la final per fer pedagogia dels escacs. Els americans aposten fort per aquest esport. I això, per molts, és un problema.

Sobretot per Kirsán Iliumynínov. Així per sobre, no és un nom que ens soni gaire, però és el president de la FIDE. Aquest rus està inclòs a la llista de persones que col·laboren en la venta d’armes al Govern Sirià. L’entrada de nous patrocinadors dels Estats Units faria perillar el seu lloc al capdamunt de la Federació d’Escacs, ja que moltes marques no estarien disposades a posar diners si aquest rus segueix al càrrec.

A l’altre banda, dos patrocinadors més: Phosagro i EG Capital. La primera empresa està dirigida per un amic de Putin, la segona és de capital rus. Les dues volen que Karjakin guanyi aquesta final. L’impacte d’un rus fent-se amb el campionat del món d’escacs al cor de Manhattan és molt sucós. Tot un cop.

Una final que pot canviar el taulell internacional

De moment, dues partides entre Carlsen i Karjakin, dues que han acabat en taules. Una final al millor de dotze partides per decidir qui serà el rei del tauler. Podeu seguir aquesta emocionant final en directe a través de la pàgina web oficial del campionat: https://worldchess.com/. La segona partida, de 3 hores, ja es pot reviure aquí:

Si guanya Carlsen, tot igual. Continua la llegenda. Si guanya Karjakin, pot ser el començament d’una nova era en els escacs on els russos tornin a dominar. Ja no a nivell esportiu sinó també a nivell mediàtic i econòmic. Una final que es disputa al tauler i als despatxos. A l’espera del seu nou Fischer, Estats Units es posiciona. També Rússia. Per molts, no és només una final, sinó el començament. Torna la Guerra Freda.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!