Els CDR del Barcelonès recuperen l’esperit de l’Olimpíada Popular de 1936 Convocatòria aquest dijous al vespre a la capital catalana

Les mobilitzacions populars contra la sentència dictada pel Tribunal Suprem aquest dilluns no cessen i també miren cap a l’esport.

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) del Barcelonès han anunciat aquest migdia una nova convocatòria a la capital catalana per mobilitzar el màxim de gent possible després de tres jornades de manifestacions i accions massives als carrers d’arreu de Catalunya que s’han saldat amb més de 350 persones ferides i més de 60 detingudes. Amb un debat públic encès sobre l’augment de la violència, els diferents agents de l’independentisme continuen convocant marxes, manifestacions i talls arreu del país per avançar cap a una resolució democràtica del conflicte.

La convocatòria anunciada pels CDR del Barcelonès pica l’ullet a l’esport amb l’anunci d’una “Olimpíada Republicana” que es durà a terme aquest dijous a les 19h a Jardinets de Gràcia amb el lema: “Avui no ens concentrem, avui ens expandim”. Els organitzadors anuncien en una piulada que avui convoquen una “festa esportiva i desobedient” per recordar les Olimpíades del 1936 i fan una crida a tothom a portar “una pilota tova, el teu xandall i anhels de llibertat”.

L’Olimpíada Popular, la gran cita republicana

Els CDR rememoren avui el que havia de ser un dels grans esdeveniments esportius del nostre país durant la primera meitat del segle XX. Uns Jocs Olímpics alternatius a la cita oficial de Berlín 1936 que des de l’antifeixisme pretenien denunciar l’apologia del nazisme per part del govern alemany, així com la complicitat del COI, que va decidir mantenir els Jocs a la ciutat alemanya malgrat les protestes viscudes arreu del món. Una “contraolimpíada” que va comptar amb la inscripció de més de 5.000 esportistes procedents de diferents indrets del món que compartien els valors antifeixistes i republicans dels organitzadors.

Diverses entitats catalanes van participar del Comitè Organitzador de l’Olimpíada Popular, que va apostar pels valors de la igualtat i la fraternitat en l’esport i que va prioritzar la participació de les dones en les competicions programades. Prop de 20.000 persones van desplaçar-se a Barcelona per participar o bé gaudir d’una Olimpíada Popular que s’havia de celebrar del 19 al 26 de juliol de 1936 i que mai va poder començar. Durant la vigília dels Jocs el cop d’estat militar per part dels franquistes va fer esclatar la guerra i es va haver de cancel·lar la celebració de l’Olimpíada. Bona part dels atletes que ja eren a Barcelona van optar per allistar-se a les milícies populars i plantar cara al feixisme.

Oblidada en les darreres dècades i menystinguda durant la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, l’Olimpíada Popular va recuperar certa presència mediàtica el 2016 amb la celebració del 80è aniversari de l’esdeveniment i ara és reivindicada pels CDR per continuar les mobilitzacions.

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!