Fa quinze dies el Consell Català de l’Esport va obrir el termini per optar els ajuts extraordinaris i d’emergència per valor de 25 milions d’euros per fer front a la suspensió de l’obertura al públic de les instal·lacions i dels equipaments esportius a Catalunya, motivada per les mesures restrictives adoptades per fer front a la segona onada de la pandèmia de la Covid-19. La convocatòria va rebre més de 1.500 sol·licituds i s’ha resolt amb molta rapidesa per tal de poder fer els pagaments als beneficiaris abans que acabi l’any.
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimarts davant del ple del Parlament que s’ha resolt la convocatòria i ha informat que aquets ajuts arribaran a “1.234 entitats, entre les quals hi ha 680 empreses, 12 fundacions i 542 entitats esportives”. Durant la seva intervenció, Meritxell Budó ha posat de relleu que la previsió d’ajuts feta pel Govern per a aquests equipaments i instal·lacions esportives “ha estat ben proporcionada, i hem pogut cobrir totes les sol·licituds que complien els requisits de les bases”. En aquest sentit, ha dit que “s’esgotaran gairebé la totalitat dels 25 milions, sense que cap entitat que compleixi amb els requisits es quedi fora del procediment de concessió”.
Aquests ajuts extraordinaris sens dubte són essencials per al sector esportiu català, que fa unes setmanes va poder reobrir les instal·lacions esportives i que viu una situació molt delicada en un any 2020 especialment complicat. Fa una setmana Gerard Figueras, secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, va comparèixer davant els representants dels diferents grups polítics parlamentaris per detallar els ajuts de 25 milions d’euros i explicar que des del Govern han treballat des del primer moment per “garantir i ampliar les dotacions de les convocatòries de subvencions adreçades al sector esportiu, tenint en compte que l’àmbit de l’esport ha patit amb duresa l’impacte de l’emergència sanitària” i “impulsar noves mesures econòmiques específiques i no previstes en el pressupost per fer front als efectes de la crisi sanitària”.
Una bateria de mesures econòmiques per donar suport al sector esportiu
Per una banda, Figueras feia referència a aquesta convocatòria d’ajuts extraordinaris i d’emergència per valor de 25 milions d’euros, i de l’altra, a la convocatòria per a la concessió d’ajuts en forma de garantia d’operacions de préstec destinades al finançament de les necessitats de liquiditat derivades de la Covid-19 (“ICF Esports Liquiditat”), impulsada entre l’Institut Català de Finances (ICF) i el Consell Català de l’Esport, dotada amb 10 milions d’euros. Aquesta última convocatòria està previst que es resolgui aquest mes de desembre, un cop fa unes setmanes el Govern estatal va realitzar el tràmit preceptiu per tirar endavant el procediment.
Al marge d’aquests 35 milions, i “amb l’objectiu de preservar l’activitat esportiva i la viabilitat dels agents que la fan possible”, Gerard Figueras recorda que la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) també ha resolt provisionalment la convocatòria de subvencions per a activitats amb un impacte significatiu esportiu executades durant la temporada 2019-2020 i afectacions per la Covid-19, amb 3,5 milions d’euros, 2,5 milions més que en l’anterior convocatòria.
Altres mesures econòmiques impulsades per la SGEAF durant aquest 2020 han estat la convocatòria de 750.000 euros destinada a clubs esportius participants a la màxima categoria estatal femenina i a lligues europees amb equips absoluts; la convocatòria plurianual de 5 milions per als programes dels consells esportius corresponents al curs 2019-20 (4,7 milions l’any 2019); la convocatòria de plurianual de 9,5 milions per activitats de les federacions esportives de la temporada 2019-20 (8,75 milions l’any 2019), i els pagaments per import de 2,77 milions d’euros, corresponent al 20% de convocatòries d’anys anteriors de diferents programes.
A més, com recorda el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, s’estan resolent diverses subvencions nominatives, aprovades amb la llei de pressupostos del Parlament, i previstes en el Pla Estratègic de Subvencions del Departament de la Presidència 2019-21. Uns ajuts directes per valor de més de 4 milions d’euros que contindran una part destinada a cobrir despesa derivada de la Covid-19.
Pendents de l’any vinent
De cara al 2021, Figueras explica que la SGEAF “adequarà les bases de les convocatòries per destinar novament recursos públics al sector esportiu tenint en compte l’afectació de la Covid-19”, de manera que el Govern destinarà al teixit esportiu una xifra similar o superior que aquest 2020, a causa del descens d’activitat. Així mateix, en el marc de la Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social com a conseqüència de la crisi de la Covid-19 (CORECO), la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha demanat diverses mesures per contribuir econòmicament a la progressiva represa de l’activitat física i esportiva, que dependran dels nous recursos que puguin arribar mitjançant aportacions de l’Estat o europees.
Aquest paquet d’ajudes pretén ajudar un sector esportiu que representa més del 2% del PIB, que té beneficis socials, econòmics i de projecció internacional, i que compta amb un complex entramat associatiu que aplega centenars de milers de ciutadans. Un sector que, com assegura Figueras, “té uns índex molts baixos de transmissió de la Covid-19” i al qual ha agraït “la comprensió i els esforços realitzats, malgrat les restriccions que l’han afectat de ple i que li han causat un impacte econòmic molt important”.