“Catalunya serà esportiva o no serà”

3 minuts de lectura
La plaça Sant Jaume de Barcelona s’ha omplert aquest migdia amb més d’un miler de persones unides per exigir solucions.

Més d’un miler de persones s’han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per llançar un crit d’auxili i demanar solucions immediates per al sector de l’esport en una gran reivindicació esportiva. “Que el Govern obri els ulls i s’adoni que la majoria del teixit esportiu del país està a la UCI, necessitem ajudes directes i efectives ja“, ha exigit el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva. En un acte amb diversos representants esportius del país, el sector s’ha reivindicat com a servei essencial i ha reclamat que se’l consideri “un aliat” per combatre la pandèmia. “Prou fustigar-nos i més ajudar-nos“, ha dit Esteva. El president de la UFEC ha demanat que es reobrin els equipaments esportius i es reprenguin les competicions, que ja fa un mes que estan aturades.

El sector ha defensat que l’esport contribueix tant a la salut física com mental de la ciutadania i han demanat poder ser “útils com sempre“. Esteva ha volgut posar en valor la tasca de cohesió social que fan els clubs i federacions esportives a nivell de barri i ciutat i ha demanat al Procicat que es puguin reprendre totes les competicions i es reobrin immediatament els equipaments.

El president de a UFEC ha reclamat s’aturi “el menysteniment permanent” que creu que el Govern fa a l’esport i ha reivindicat que són precisament “part de la solució“, un dels lemes replicats entre els cartells que els manifestants han lluït durant l’acte. “Que el Govern es gravi a foc aquesta premissa: Catalunya serà esportiva o no serà“, ha sentenciat al final del seu discurs.

Per la seva banda, la presidenta de l’Indescat i exsecretària general de l’Esport, Anna Pruna, ha demanat que es consideri el sector com a essencial perquè “no es pugui tancar més“. Pruna ha assegurat que accepten que hi haurà d’haver limitacions com a la resta d’àmbits, però ha defensat que l’esport és segur i per tant s’ha de reactivar l’activitat esportiva.

Cartells i diversos elements han acompanyat la reivindicació esportiva a Barcelona / ACN
Cartells i diversos elements han acompanyat la reivindicació esportiva a Barcelona / ACN

Un escenari desolador

Una de les grans demandes dels representants del món de l’esport és que se’ls faci arribar ajudes “ja” per poder compensar totes les pèrdues vinculades a l’aturada de la pràctica esportiva. Pruna ha detallat que el teixit empresarial relacionat amb l’esport dóna feina a més de 80.000 persones a Catalunya i ha alertat de la “situació d’alarma social” que es viu, perquè segons assegura uns 55.000 treballadors del ram es troben en ERTO des de fa més de sis mesos. A més, ha advertit que calculen que fins a finals d’any uns 25.000 d’aquests treballadors perdran la feina i moltes entitats esportives hauran de tancar.

En aquest sentit, Pruna ha reclamat ajudes i ha denunciat que fins ara han estat “inexistents“. La presidenta de l’Indescat ha avisat que si no es rescata el sector “es retrocedirà com a mínim 20 anys“. Segons ha apuntat, el sector ha perdut més de 213 milions d’euros de facturació per la pandèmia i s’ha rebaixat en 800 milions d’euros l’aportació que fa a l’economia catalana. En relació a les ajudes, Esteva ha exigit que no arribin més tard del 2020.

Trobada amb el govern

En acabar l’acte, els representants de les entitats esportives s’han reunit amb la portaveu del Govern i consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, així com amb el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras. Els convocants de la concentració han entregat un document amb les demandes del sector de l’esport i des del Govern s’ha expressat “la seva comprensió per la situació complicada, fins i tot límit, que aquestes mesures han provocat en clubs i gimnasos”. Els representants del Govern també han agraït “el sacrifici que durant aquests mesos han fet, la qual cosa ha ajudat a millorar les dades sanitàries” i han anunciat que estan treballant perquè “el sector pugui reobrir i recuperar una certa normalitat el més aviat possible”.

La trobada entre les entitats i el govern, després de la concentració / Jordi Bedmar